Plastskräp i havet blir optimistjollar

Redaktionen

Redaktionen

Nu ska plastskräp som samlas in bli till nya Optimistjollar som sedan ska användas för att sprida kunskap om problemet. 

Pressmeddelande i sin helhet:

– Vi vill dels berätta om det stora miljöproblemet med all plast i havet. Men vi vill också visa att plasten är en resurs som går att återvinna och som inte borde hamna utanför återvinningssystemet, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Varje år hamnar runt åtta miljoner ton plast i haven. I Sverige är Bohuskusten särskild drabbad av marin nedskräpning. Där spolas skräp motsvarande fem fulla badkar i land varje timme, och mycket av skräpet består av olika plastföremål.

Samlas in och gjuts om
Plastflaskor, påsar och annat plastskräp som samlas in av frivilliga ska återvinnas och gjutas om till optimistjollar.

Plastskräp ska bli plastjollar. 

Syftet är att sprida kunskap om det stora problemet med marin nedskräpning. Dessutom visar projektet att mycket av den plast som i havet är ett skadligt skräp egentligen är en användbar resurs på land.

Projektet är döpt till Optimist för havet, och drivs av Håll Sverige Rent, Svenska Seglarförbundet och Sjöräddningssällskapet tillsammans.

Sjöräddningssällskapet har optimerat fyra av sina miljöräddningssläp till att även fungera för att samla in plast från havet.

Växande problem
– Det är ett bra sätt för oss att utnyttja våra resurser och hjälpa till. Våra frivilliga och medlemmar har en stark relation till havet och vi vill vara med och få fler att få upp ögonen för vilket problem plasten i havet är, säger Niklas Jendeby på Sjöräddningssällskapet.

Förutom att samla in plastskräp kommer projektet även att åka runt i Sverige och informera och utbilda barn och unga i seglarklubbar och skolor. Starten för satsningen sker under Volvo Ocean Race i Göteborg och fortsätta på en rad andra platser under sommaren.

Vill vända trenden
– Genom Optimist för havet vi vill skapa framtidstro om att flödet av plastskräp till havet kan minska och att vi alla kan vara en del av lösningen genom att helt enkelt inte skräpa ner.

Tillsammans med våra 100 000 medlemmar och 340 klubbar kan vi verkligen göra skillnad. Vill vi ta vårt ansvar för miljön och för vår idrottsarena – våra hav och sjöar, säger Marie Björling Duell, förbundsdirektör på Svenska Seglarförbundet.

Projektet löper under tre år och finansieras av Svenska Postkodlotteriet.

Vanligt skräp längs kusten:
Cigarettfimpar
Plastpåsar
Godis- och glasspapper av plast
Knivar, gafflar och sugrör av plast
Förlorade och övergivna fiskredskap, så kallade spökgarn

Miljo_2018_PlastBlirOptimist_Ingang_PlastblirOptimiistIngang

Relaterade artiklar

Screenshot 2021-01-27 at 12.47.36-3

Han byggde en ö av bara skräp – och flyttade ombord!

122749735_3787620961270924_1952654447503421233_o

Ocean Cleanup – summering för nya skräpsamlarmaskinen

20180714_214713-1920x1440

Loxo 32 – effektiva cruisern finns nu med eldrift!

Skräp i skärgården

Snabbkurs för miljösvin!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar