Powerboat Weekend – frosseri i V8-muller

Redaktionen

Redaktionen

När närmare 80 stycken av nordens mest spektakulära muskelbåtar drar genom Stockholms skärgård är det motorfest på hög nivå. Men årets upplaga av Powerboat Weekend var inte bara ett frosseri i V8-muller. Det resulterade också i ett nytt fartrekord på 126 galna knop.

Powerboat Weekend 2014 går till historien som ett särdeles lyckat arrangemang. Inta bara för att det lockade hela 79 båtar till start. Utan också för att det blev en svårslagen folkfest får alla som går igång på V8-muller.

Den 80 sjömil långa banan sträckte sig från Sandhamn via Kymmendö, Utö, Karlslund, Dalarö, Björkvik, Djurönäset och tillbaks till Sandhamn igen. Och som vanligt handlade det om att se, uppleva och synas snarare än att köra fortast. Dessutom kunde man ta hem en hemlig men betydande prissumma om man bara hade tur med de spelkort som delades ut till varje ekipage vid de olika delstoppen.

Tur som en tokig hade Team Donzi 43 ZR med föraren Mika Laine som spelade ut den vinnande pokerhanden vid middagsbuffén efter avslutad körning. Fortast av alla under Shoot Out-tävlingen, som är ett delarrangemang i Powerboat Weekend, körde Team Man of Steel med föraren Anders Bjurman som kom upp i 126 hissnande knop med sin Outerlimits-katamaran. Ett ekipage utöver det vanliga och som har 2 x 1850 hk kopplade till turbiner. Enligt uppgift ska det dock finnas mer att ge. Upp till 200 knop. (Se filmen längst ner).

Det var också nyss nämnda katamaran (ovan) som var det stora dragplåstret på båtmässan Allt för Sjön i mars. Vem som äger den är hemligt men att det skulle vara Zlatan Ibrahimovic, som vissa rykten gjorde gällande, kan Hamnen.se nu dementera en gång för alla. Däremot var kändisar som Erik och Mackan samt Magnus Samuelsson glada deltagare i Powerboat Weekend. Den sistnämnda en power-man på flera sätt med andra ord.

På det hela taget är Powerboat Weekend ett mycket proffsigt arrangemang där farterna tidvis är väldigt höga men där man också sätter säkerheten i första rummet. Kör man motorbåtar av det här slaget så har man många blickar på sig och därför är man mån om att det inte ska ske några incidenter som ger de som är mindre intresserade av muskelbåtar vatten på kvarn. Arrangörerna har ett tätt samarbete med sjöpolisen.

Så det har inte varit några incidenter genom åren? 

– Nej, inget att tala om, säger Mats Johansson, som är en av de drivande krafterna bakom Powerboat Weekend. Och fortsätter:

– I år var det några ekipage som missade 7-knops skylten vid Dalarö så det gick litet för fort för dem där för en stund. Det gillar vi inte. Var och en är ansvarig för sin egen navigering. Men i övrigt gick det som planerat.

Alla foton: Erik Groundstroem.

Relaterade artiklar

Power Boat Weekend

Muskelbåtar samlade in 175 000 kr till barncancerfonden

nyheter_2017_Cinderella_till_salu_Cinderella_II

Cinderella till salu för 17 miljoner kr

nyheter_2016_Tillbud_Poker_Run_Close_call

Frank Anderssons båt i högfartsdrama vid Sandhamn

nyheter_2015_KraschSverige_Ingang_Sverige

Kraschade träbåten Sverige S1 hittad!