Regeringen satsar miljarder på havsmiljön

Redaktionen

Redaktionen

Regeringen vill planera havsmiljön. Foto: SjöfartsverketRegeringen vill satsa 2,3 miljarder kronor på åtgärder för bättre havs- och vattenmiljö under åren 2012–2015. Exakt vilka åtgärder som kan bli aktuella framgår inte, men både näringsliv och miljöorganisationer ska bjudas in att medverka.

Det görs allt större anspråk på haven för vindkraft, vågkraft, fiskeriverksamheter och transporter och Sverige har med sin långa kust ett stort ansvar att ta för havsmiljön.

Regeringen vill därför att Havs- och vattenmyndigheten ska starta arbetet med havsplanering för svenska vatten och den svenska ekonomiska zonen.

– Miljöfrågorna måste komma med från början när olika intressenter ska samsas kring användande av havets resurser, säger miljöminister Andreas Carlgren i ett pressmeddelande. Havsplanering är ett sätt att möjliggöra ett brukande utan förbrukande av våra känsliga hav.

Under åren 2007–2011 har regeringen satsat cirka 1,3 miljarder kronor på olika åtgärder för en bättre havsmiljö. Mellan 2012 och 2015 vill regeringen avsätta över 2,3 miljarder på bättre havs- och vattenmiljö.

En del av pengarna ska öronmärkas för havsplanering.

– Användandet av havets resurser behöver planeras för att kunna användas på sätt som ger nytta för enskilda och samhället, samtidigt som havsmiljön inte förstörs, säger Andreas Carlgren.

– Havsplanering är viktig inte minst för att skapa tydliga och stabila förutsättningar för till exempel vindkraftsutbyggnad till havs, säger han.

Regeringen vill planera havsmiljön. Foto: Sjöfartsverket

Relaterade artiklar

nyheter_2013_Full_Fart_Full_fart-puff

Fartfest för klassiker på Göta kanal i helgen

Rekordbåten Sverige har gjort succé på Allt för sjön.

En Sverige i tiden

Bimba100515_rundbana-2054

Toppfart 100 knop – Bimba satsar stort och tar steget upp till Formel 2

Fler drunknade under 2011. Foto: Christian Wictorin/SLS

Fler drunknade under 2011

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar