Rekord – från Finland till Afrika på vattenskoter

Redaktionen

Sonen undrade om det går att åka hela vägen från Helsingfors till Afrika på vattenskoter. Pappan svarade genom att göra det.

Risto Piispa. Så heter mannen som nu står noterad i Guinness Rekordbok för att ha genomfört den längsta färden på vattenskoter.

Han kastade loss från Helsingfors i gynnsamma förhållanden och 40 dygn senare var han framme i den spanska staden Ceuta som har landgräns mot Marocko på Afrikas mäktiga kontinent.

Det som fick honom att ge sig iväg på denna 5 325 kilometer långa färd var sonen som undrade om det var över huvud taget möjligt att åka hemifrån Helsingfors till Afrika på en vattenskoter. En riktig trigger för denne äventyrare.

Men så var Risto Piispa också driven av att han tidigare hade drabbats av en hjärntumör. En diagnos som fick honom att inse att det gällde att inte vänta med att uppfylla sina drömmar.

De 40 dygnen blev förstås ett oförglömligt äventyr. Förutom utmanande skoterkörning i alla tänkbara slags förhållanden så bjöds också möte med delfiner och otaliga vurpor när tröttheten slog till i de värsta vågorna.

Med på äventyret, fast körandes i en campingbil på land, hade han en kompis som såg till att han kunde vila och tanka med jämna mellanrum.

Vattensport_2016_RekordVattenskoter_Ingang_RekordVattenskoterIngang

Relaterade artiklar

motorbat-Silver-Puma-hog-fart

Silver Puma BR – första intrycken från testen

Eldriven_foilbrada_rekord

Rekord – världens längsta färd med eldriven foilbräda

Bjorn_Dunkerbeck_dokumentar

Björn Dunkerbeck – rekordsurfarens liv blir dokumentärfilm

Kai_Lenny_surfar_i_monstervågor

Mästaren Kai Lenny jagar monstervågor med hydrofoil

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar