Rekord – från Finland till Afrika på vattenskoter

Redaktionen

Sonen undrade om det går att åka hela vägen från Helsingfors till Afrika på vattenskoter. Pappan svarade genom att göra det.

Risto Piispa. Så heter mannen som nu står noterad i Guinness Rekordbok för att ha genomfört den längsta färden på vattenskoter.

Han kastade loss från Helsingfors i gynnsamma förhållanden och 40 dygn senare var han framme i den spanska staden Ceuta som har landgräns mot Marocko på Afrikas mäktiga kontinent.

Det som fick honom att ge sig iväg på denna 5 325 kilometer långa färd var sonen som undrade om det var över huvud taget möjligt att åka hemifrån Helsingfors till Afrika på en vattenskoter. En riktig trigger för denne äventyrare.

Men så var Risto Piispa också driven av att han tidigare hade drabbats av en hjärntumör. En diagnos som fick honom att inse att det gällde att inte vänta med att uppfylla sina drömmar.

De 40 dygnen blev förstås ett oförglömligt äventyr. Förutom utmanande skoterkörning i alla tänkbara slags förhållanden så bjöds också möte med delfiner och otaliga vurpor när tröttheten slog till i de värsta vågorna.

Med på äventyret, fast körandes i en campingbil på land, hade han en kompis som såg till att han kunde vila och tanka med jämna mellanrum.

Vattensport_2016_RekordVattenskoter_Ingang_RekordVattenskoterIngang

Relaterade artiklar

Rekordbåt-rekordfarter-trimaran-bärplan-världsrekord

Den brokiga berättelsen om rekordbåten l’Hydroptere

Ocean-Race-24h-record-southern-ocean

Nytt seglingsrekord över 24-timmar – i Södra Oceanen

wakeboarding-pa-vintern-i-is

Iskall wakeboarding i Jokkmokk – över och under ytan

Andrew_Bedwellrekord

Rekordförsök – över Atlanten i världens minsta båt

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar