Båtsemester med barnfamilj – det börjar likna succé

Båtsemester med barnfamilj – det börjar likna succé

Elias Johansson Rimsby

Del 3. En hastigt påkommen helgtur med barn i en liten daycruiser – utan färdplan eller vidare planering. Vettigt? Allt mer tyder på det medan familjen fortsätter mot idylliska Finnhamn och vackra Furusund.

Nog fanns det små farhågor på förhand. Att båten, en Yamarin 63 DC, skulle vara för liten för en hel småbarnsfamilj. Men också att det kanske gick lite väl snabbt när man skulle komma iväg. En snabb rensning av resterna i kylskåpet där hemma och ner i en kylbox. Flytvästar och kläder till alla? Check! Håvar till barnen? Jajamen! Det sistnämnda en nog så viktig detalj skulle det visa sig.

Finnhamn mitt i paradiset

Vi kommer in i handlingen i Finnhamn på ön Jolpan med sina kringliggande öar. En plats som har fått sitt smeknamn, Paradiset, av en uppenbar anledning. Färden går sedan vidare mot Furusund och en lyxig lunch på restaurangen. Frågar man barnen så är det nog nästa delstopp som smäller högst under denna tredje dag till sjöss. En strand som visade sig vara precis så långgrund, vindskyddad och härlig som den såg ut att vara vid en snabb sökning på Skippos navigations-app.

Det är också vid denna strand mitt emot Räfsnäs, på Tjockös nordvästra udde som fördelen med en liten båt blir extra tydlig. Speciellt när man enkelt glider in även till de långgrundaste av stränder med upptiltad-utombordare. I fall som dessa känns önskan om en större båt mycket avlägsen.

En lyckad båtsemester med en barnfamilj bygger på förmågan att laga efter läge och att alla får känna sig delaktiga. Väder, storlek på båt och andra yttre omständigheter spelar mindre roll.

Inte förruffen – kojan!

Avlägsna känns också alla farhågor som gnagde när familjen kastade loss för tre dagar sedan. När det hela ska sammanfattas är det uteslutande glada tongångar. Var och en har hittat sina mer och mindre väntade guldkorn där något så enkelt som kojan i båten, eller förruffen som vuxna brukar kalla den, visade sig vara en verklig höjdare.

Mer väntat var att såväl Håkanskär, som Finnhamn och för all del Furusund skulle gå hem hos den vuxna delen av besättningen.

Se tredje och sista delen av Gustav Morins familjesemester i liten motorbåt.

Se också:
Del 1: Båtliv med barnfamilj – konsten att komma iväg
Del 2: Båtliv med barnfamilj – vi gör det till en barnlek

Elias Johansson Rimsby

FamiljesemesterYamarin-barn-strand

Visa 3 kommentarer

3 kommentarer till “Båtsemester med barnfamilj – det börjar likna succé”

 1. Härligt reportage och kul inslag med att barn och fru. De är ju allt som oftast med sjön och har ett å annat att säga till om.
  Blir det fler besök på Arholma med barn så är båken och sagostigen upp ett trevligt inslag. Även östra sidan har en del att erbjuda. Sen finns ju även ön plomman om vill se färjorna dundra förbi på eftermiddagen.
  Kul reportage!

  Svara
 2. Kanonreportage! Det lite småskaliga är på många vis att föredra. En fundering dock, saknades aldrig toalett på båten? Att kök går att ersätta med stormkök är givet men kan se utmaningar med – framförallt med barn (kanske bara mina) – avsaknad av just toa när man fricampar vid en ö utan någon som helst service.

  Svara
  • Hej! Kul att du gillar inslaget☀️. Toa kan ju absolut vara en utmaning. Vi passade på varje gång vi stötte på ett utedass eller toalett i samband med restaurangbesök och hade väl lite tur att det inte behövdes när det inte fanns sådant att tillgå. Nr ett fick man se till att lösa i buskarna.

   Svara

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Black-Pepper-Dusseldorf

Code 0.1 – en lättviktsracer i kolfiber med inslag av lyx

3-cruisers-Dusseldorf

Experterna jämför – här är bästa segelbåten runt 45 fot!

Jeanneau-440-Dusseldorf

Jeanneau 440 – hög komfort med en touch av sportighet

Jeanneau55-Dusseldorf

Jeanneau 55 – ”så mycket cruiser som en båt kan vara”