Artisten och båtälskaren Clabbe säljer sin pärla

Redaktionen

Redaktionen

Discjockeyn Claes ”Clabbe” af Geijerstam har många sjömil bakom sig och lider av svår båtprylköparsjuka. Han skulle t ex inte dra sig för att köpa trimplan i guld. Det kanske betyder att hans Fjord Dolphin 975 är ett säkert köp.

Alla känner till artisten och discjockeyn Claes af Geijerstam. Men betydligt mindre känt är att han är en mer inbiten båtmänniska än de flesta

Förutom att han innehar självklarheter som Kustskeppar- Skärgårdsskepparen så har han också ett par maskinistkurser i bagaget. Dessutom har han en svårslagen koll på prylar och båttillbehör.  Radarn är ständigt påslagen, så att säga, när det gäller att hitta nya bra grejer till båten.

Bland tillbehörsförsäljare i båtbranschen har han gjort sig känd för att aldrig pruta på kvaliteten när det gäller att utrusta båten. Eller som han uttryckte det när jag intervjuade honom för papperstidningen Båtnytts räkning vid ett tillfälle:

– Jag tror att det är generellt för alla som har båt, att vi gärna vill utrusta den med det bästa. Det är som om vi hade två olika plånböcker. En för de vanliga utgifterna, som vi använder med förnuft. Sedan en annan som vi använder till båten och som är betydligt svårare att hålla igen med. Då är det som om man inte vill se vad prylarna kostar.

Han fortsatte:
– Sedan ska jag väl inte sticka under stol med att jag är extrem. Skulle det till exempel finnas trimplan i guld så skulle jag vara den första att överväga att köpa sådana. Det måste väl vara det mest syrafasta och beständiga som finns?

Clabbe har sin Fjord Dolphin 975 i Stockholms skärgård, vid Ingaröfjärden där han bor. Några favoritställen att köra båt till är öarna Stora- och Lilla Husarn men också det lilla bandet av öar som ligger bakom Nämndö med Brunskär, Trätskär och Transkär.

Ytterligare två favoriter bland många andra är Björkskär och Lilla Nassa. Men mest av allt gillar Clabbe västkusten ”där middagen bor under båten och där man kan hoppa i det glasklara havet och plocka musslor bland den doftande tången”, som han har sagt i en intervju med Hamnen.ses Gustav Morin.

Seglaren Clabbe
I allt detta får vi heller inte glömma seglaren Clabbe. För det var trots allt med en GKSS-eka i segelklubben Kaparen på västkusten som allting började. Den första egna båten, en Laserjolle, skaffade han relativt sent i livet eftersom all tid under 60- och 70-talen gick åt till allehanda turnéer.

Efter det har motorbåtar löst av varandra men exempel på segelbåtar som har haft är C55, Laser, och Tvåkrona. Anledningen till att Clabbe nu säljer sin kära Fjord Dolphin 975 (se annonsen på Blocket här) är oklar eftersom vi ännu inte har nått honom för en kommentar. Tidsbrist är en högst trolig förklaring då valet mellan motorbåt/segelbåt föll på det förstnämnda för att snabbt kunna ta sig hem till jobbet.

Nästa båt, en East Bay 38?

Eller så är det möjligtvis så att han har någon av sina absoluta drömbåtar i sikte. En East Bay 38? Eller kanske amerikanaren Ted Hood 40?, som han också har sneglat på under åren.

clabbepromo-storEtt känt ansikte på Sveriges scener men på sjön håller han oftast låg profil och ankrar i naturhamnar.

nyheter_2014_Clabbe_Clabbe_boat

Relaterade artiklar

Candela electric boat

Svenska Candela tar in 80 miljoner och gör stjärnrekrytering från America’s Cup

Ready Steady Tokio Sailing 2019. ©PEDRO MARTINEZ/SAILING ENERGY/WORLD SAILING
18 August, 2019.

”Vi har bra chanser att ta medalj”

racing_bankappsegling_2019_Jesper_Stalheim_190818_pre-OS_Jesper_foto_PM

Sverige i topp på för-OS

racing_bankappsegling_2018_StalheimEMBrons_Ingang_Jesper_European_Championship

Svenskt brons i Laser–EM!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar