December väckte äventyrarna – på Blocket

Gustav Morin

Klicktoppen Årets mörkaste månad verkade tända äventyraren, snarare än lyxliraren, i den svenska båtentusiasten. Det är i alla fall vad vi kan utläsa från statistiken kring de mest klickade annonserna. 

Nej, ingen större eskader har siktats på väg från Sverige, med fritidsskeppare som lämnat hem och jobb för att möta Nordsjöns ursinne. Däremot klickades det en massa på Blocket när långfärdsbåtarna dök upp.

Ja, vad hade ni väntat er i ett land som kallas Lagom. Vikingatiden är över nu.

Ketch 1. Toppar listan gör en gammal bekant från september, en 50-fots Bruce Roberts. Ett oneoff-bygge som förlängts från 44 fot. Den så kallade Jordenruntbåten har dock ej gjort några större resor med båtens nuvarande ägare, Jimmy. Allt på grund av att han under projektets gång kommit upp i en barnaskara på fem barn, vilket lär ha komplicerar drömäventyret. Det är väl får som klarar att driva en hel hem-och-skola-förening samtidigt som man navigerar mellan korallrev och genom stormar.
Se båten på Blocket.

Motorseglare 2. Den här motorseglaren på 35 fot beskrivs som ett sjörövarskepp och kombinationen äventyr och pris har sannolikt bidragit till att ketchriggade Finnclippern blivit en klickmagnet. Annonsbeskrivningen ”en del jobb” är förklaringen till priset och kanske även förklaringen till att båten finns kvar. Det finns ju som bekant inga fria luncher… Se båten på Blocket.

Tullbat 3. Med tanke på det hårdnande säkerhetsläget så känns ju en polsk patrullbåt för 100 000 kr som rena klippet. I synnerhet med “två spritt nya motorer” som sägs vara värda 150 000 kronor styck. Men även här finns det några varningstecken, ”Mycket renoveringsjobb finns”. Men ändå!
Se båten på Blocket.

Klicktoppen 4. En rejäl stålbåt på 9 meter och 8 ton som klarar vinterstormarna och som går i princip hur långt som helst då den knappt drar något bränsle och har en tank som rymmer 1 000 liter. Klart man vill köpa en sån! En deplacementbåt som kort och gott benämns ”Stålbåt” i annonsen. Det inger ju respekt. Ritad av Monark-Crescents huskonstruktör Bror Sveningsson och byggd i Uddevalla – ett solitt västkustarv. Låter som ett kap, och det kanske det var. För den är såld. Priset var 129 000 kr. 

Om du är en av dem som till slut köper någon av båtarna här så hör gärna av dig till redaktionen och berätta hur tankarna gick: info@hamnen.se

 

Reportage_2018_Blockettoppen_december_Klicktoppen

Relaterade artiklar

Delta 88_inledningsbild

Delta 88 – unik chans att köpa svenska lyxjakten

BlocketRekord

Rekordstort köpsug efter båt!

Tre familjer, tre motorbåtar och ett mål.

Ökat båtintresse här för att stanna – tror svenskarna

Snipan

Köpfeber på begagnade båtar – dags att sälja nu!

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar