Äventyrarna som ska rädda Östersjön från mikroplaster

Hela 40 ton mikroplaster släpps ut i Östersjön varje år. Nu ska ensamäventyrarna Oskar Kihlborg och Sören Kjelkvist, som i samlad erfarenhet bestigit Everest och rott såväl till Ryssland som paddlat runt Norska kusten, tillsammans ståpaddla från Gotland till Stockholm för att uppmärksamma problemet.

En ny undersökning från Stockholms Universitet visar att upp till 40 ton mikroplaster från duschtvålar och skrubbkrämer varje år når Östersjön.

Nu vill forskare att produkter som innehåller plastpartiklarna märks och att de på sikt försvinner ur handeln.

I många miljöfrågor kan det kännas svårt att bli en del av lösningen men i den här frågan kan alla dra ett strå till stacken och sluta använda produkter som innehåller plast. Det är framförallt duschtvål, tandkräm och peelingkrämer som spolas vidare ut i avloppen.

Om det står polyethylene, pe, på innehållsförteckningen till dessa artiklar innebär det att produkten innehåller plast. Enligt den nya rapporten hamnar cirka 130 ton mikroplast i  avloppen i länderna runt Östersjön.

Reningsverken klarar att rensa bort en del men mellan 10 och 30 procent fortsätter ut i naturen.

Läs mer om Oskar Kihlborgs tidigare rodd till Finland.

Läs mer om Sören Kjellkvists rodd till Ryssland.

Tar sig genom reningen
De minsta plastpartiklarna ger störst problem. De tar sig enklast igenom reningsverken och blir föda för plankton och musslor. Men de äts även av större djur och då vandrar plasten upp i näringskedjan.

Forskare uppskattar att en europeisk skaldjursätare i snitt får i sig omkring 11 000 plastpartiklar per år. Det finns ännu inga bevis för att plasterna direkt påverkar människans hälsa men man kan konstatera att plasterna fylls på i Östersjön och att det inte finns någon möjlighet för oss att få bort dem därifrån.

Ny app visar innehållet
Det har utvecklats en app som berättar om en vara innehåller mikroplaster. Appen går att ladda ner från www.beatthemicrobead.org. I App Store heter den: Warning: Plastics Inside!

Läs mer om de nya rönen om mikroplaster i Östersjön!