Greta Thunberg framme i Lissabon

Gustav Morin

Hon trotsade väder och vind och efter tre veckor till havs har hon nu återigen korsat Atlanten i jakten på att deltaga i FN:s klimatmöte.

Greta Thunberg seglade från Europa till USA för att deltaga i klimattoppmötet COP25 i Santiago, Chile. Väl på plats andra sidan Atlanten, efter en oförglömlig seglats, flyttades mötet till Europa.

Sagt och gjort. Hon lyckades skaffa skjuts tillbaka också. Men den här gången skulle skutan inte vara en extrem kappseglingsmaskin driven av proffs.

Nu blev det en cruisingkatamaran tillsammans med en småbarnsfamilj.

Efter att ha tacklat stundtals hårt väder och tillbringat 21 dagar till havs så glider hon nu på tisdagsmorgonen in mot Lissabon.

– Det känns overkligt. Det är en väldigt speciell känsla att se land och människor. Det är en stor lättnad men också lite sorgligt. Det är svårt att förklara. Men man är förstås otroligt glad över att snart vara på land igen, sade Greta Thunberg till DN som fick de första orden med henne.

Foton från Elayna Carausu och Riley Whitelums instagram, som tankats upp via satellit.

Med ombord förutom ägarparet av båten Vagabonde, Elayna Carausu och Riley Whitelum och deras son, finns också Greta Thunbergs pappa Svante och den professionella seglaren Nikki Henderson.

Här är ett utdrag från Nikki Hendersons Facebooksida där hon sammanfattar sina känslor av seglatsen:

“Livets ensamhet är nu över. Skiftet kan vara överväldigande. Plötsligt finns så många stimulanser; människor, lukter (det råder verkligen brist på dofter till sjöss!), ljud, ljud. Det är otroligt hur snabbt det förändras och hur snabbt vi anpassar oss igen till landlivet – på samma sätt som när man går till havs, och när landet försvinner när stämningen förändras; det blir tystare och båtvärlden börjar.

Det blåste 40 knop och fem meter höga brytande vågor slog in mot skrovsidan.

Nikki Henderson om näst sista dagen ombord.

Vi hade en spännande dag igår. Gryningen bröt och jag och Elayna njöt av en morgonkaffe när vi nästan kastades omkull. Vågorna byggde snabbt och vid åtta-tiden blåste det 40 knop och fem meter höga brytande vågor slog in mot skrovsidan. De byggde upp i slow motion och lyfte oss sedan högt upp till himlen medan de flödade förbi under oss

Lyckligtvis dundrade vinden och vågorna bara i ett par timmar. Vid 10:00 började saker och ting lugna ner sig.

Vår sista lunch och sista måltid serverades i form av rester. Vi försökte äta all återstående färsk mat så att den inte går till spillo.

Så vi har alla överdoserat på pumpa. Vi talade om vad vi har missat och vad vi ser fram emot – jag sa min familj och vänner.

Vi tog några sista foton av oss alla till sjöss. Vår tillfälliga familj – nu vänner. Havet har ett magiskt sätt att skapa band mellan människor. Man ser varandras bästa och värsta. Det är oundvikligt här ute. Resultatet är en djup förståelse av varandra – en empatisk kärlek – respekt – tron ​​att man ställer upp för varandra och kommer att göra igen om det behövs.”

Greta Thunberg kommer så snart hon klivit iland – en dag försenad – att bege sig mot FN:s klimattoppmöte.

Greta Thunberg crossing the Atlantic 6

Relaterade artiklar

Greta on la vagabonde

Slalom mellan ovädren för Greta och La Vagabonde

Greta Thunberg crossing the Atlantic

Greta Thunberg över Atlanten – avsnitt 1

Greta teaser

Gretas spännande seglats över Atlanten fångad på film

Greta Thunberg LIVE

Greta Thunberg kliver iland

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar