Heta prylar på Allt för sjön

Gustav Morin

Gustav Morin

Prylfrossa på Allt för sjön. Nya båtar i all ära men när det vankas båtmässa är det mer sannolikt att man håvar hem några nya prylar. Här är ett par intressanta nyheter som är värda att spana in på Allt för sjön som öppnar 2 mars.

Allt för sjön är inte bara mässan för alla som älskar båtlivet och skärgården. Den är också båtnördarnas eget Mecka. Många tillbringar flera dagar på mässan för att botanisera bland tusentals nya båtprylar.Det kan vara ett nytt roder, en ny smart GPS eller ett nytt drev. Stort som smått. Bland montrarna på mässan finns alltid 10 000-tals båtprylar som säkerligen intresserar den inbitne båtnörden.


 
– Varje år har flera båtar världspremiär på Allt för sjön. Ännu fler världspremiärer finns bland alla de prylar som visas. Vi har faktiskt båtnördar, om jag får kalla dem så, som går här tre, fyra dagar och finkammar montrarna efter nya smarta prylar. Och i år har de extra mycket att titta på, säger Thomas Sandberg, projektledare för mässan.
 


Ekolod Hummingbird 596cxEn av de nya prylarna är Hummingbird 596cx, som har en mycket ljusstark 5 tums HD skärm. Den höga upplösningen ska ge en mycket bra bild av både bottenstrukturen och tydliga ekon av fiskstim. Dual Beam Plus heter funktionen som gör att båda frekvenserna utnyttjas, så att fiskekon separeras samtidigt som ett stort område täcks.
 


Autotethers dödmansgrepp Autotethers dödmansgrepp är en annan klurig grej. Det ersätter den konventionella spiralkabeln mellan båtföraren och nödstoppet på framför allt utombordsmotorer. Föraren kan röra sig fritt i och omkring båten med motorn igång. Motorn stängs av blixtsnabbt om man råkar falla i vattnet eller om sändaren som bärs av föraren kommer för långt från båten.

isotherm travelboxStörsta lyxen om man lever ett enkelt båtliv i en liten ruffad båt eller kanske i tält med en öppen båt, är att ha med en rejäl kylbox. Nya Travel box kan vara en höjdare. Den är bärbar så att man kan ta medkyl- och frysvaror hemifrån och till båten. Boxen kopplas via ett vanligt 12-volts uttag i bilen, båten eller var som helst där det finns ett DC 12v-uttag. Isotherms nyaboxar finns i storlekarna 15 och 18 liter och kan kyla från +10°C ner till -15°C.

Polariserande seglarbrillor med styrka från Sunread.Solglasögon med läsglas från Sunread borde vara en höjdare om man inte gillar linser. De har slipade glas i olika styrkor, är framtagna av seglare som tröttnat på att ständigt behöva byta glasögon. Glasögonen finns i två modeller, ICE och TECH. Glasögonen har UV-skydd och är polariserande. Det sistnämnda är ett stort lyft för sikten, det gör kontrasten bättre och att titta rakt mot solen är knappt störande.

Propulse Nytt material i bladen”Ökar farten med 2–4 knop jämfört med tidigare modeller”. Det lovar Propulse om man byter upp sig till deras nya propeller som har en ny typ av förstärkningsstruktur och en högre mängd glasfibrer än tidigare. Bladen blir därför ca 30 procent starkare.

MOB kastlinaSkridskolina på sommaren. Ni som åker långfärdsskridskor har förhoppningsvis sett den förut. Men den fungerar lika bra på sommaren och kommer nu i en uppdaterad version. Den nya kastlinan MOB kan till exempel fästas permanent under segling på en lämplig plats i sittbrunnen. Den nödställde drar ut en slinga ur sidorna på påsen, trär armarna igenom slingan för att bli säkrad och kan dras och lyftas med hjälp av slingan runt överkroppen. För ”räddaren” fungerar de dubbla banden som handtag för att dra och lyfta den nödställde.

G4 Marine – vattentät stereoEn ny vattentät stereo från KG Knutsson med en effekt på 4×25 watt har inbyggd Bluetooth för musikstreaming direkt från mobiltelefonen. Stereon finns som svart eller vit. Den har RDS-radio med 18 förval och inbyggd minnesbackup, så när strömmen bryts håller stereon kvar radiominnet.

Se mer pa www.alltforsjon.se.

nyheter_2013_Batmassor_AFS_2013_Prylsamling_AFS

Relaterade artiklar

kunskap_sjomanskap_2019_Man_over_board_bassboat_Man_over_board

Såhär kan det gå – om inte dödmansgreppet är på!

batprylar_2018_Mob_MOB

Trådlöst dödmansgrepp uppgraderas

kunskap_sjomanskap_2017_Dödmansgrepp_Ingang_DodmansgreppIngang

Dödmansgrepp – en enkel och billig livlina!

batprylar_2016_Dodmansgrepp_Ingang_DödmansgreppIngang

Trådlöst dödmansgrepp ökar rörligheten

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar