Kraftpaket och klassiker på båtmässan i Götet

Gustav Morin

Gustav Morin

Båtmässan i Götet Goldfish 50 är en extrem prestandamaskin som passar lika bra för snabba havsfärder som för båtshower. Klassiska IOR-racern Flirt of Paget drar också blickarna till sig.
Därför ställs de ut på båtmässan i Göteborg 2–10 februari.

Det är helt klart att norska Goldfish 50 är en annorlunda båt på många sätt. Design- och prestandamässigt sticker den minst sagt ut med sina 7,2 ton, 50 fot, 1 200 hästkrafter och en maxhastighet på 60 knop.

En prototyp visades upp på Oslomässan i september, men renodlad premiär för en slimmad och förbättrad variant blir det på Båtmässan i Göteborg i februari.

– Jag har provkört den och det var en oerhört häftig upplevelse. Vi låg i 30-35 knop och plöjde i 3,5 meters sjö. Rätt pampigt, säger Alexander Hassellöv, säljchef på Powerboat Marine på Bohus-Malmön.

Båten har inget överbygge utan är helt öppen.

– Det känns som att man är så nära vattnet trots att man är i en stor båt. Det är en riktigt häftig känsla.
Prislappen ligger från sju miljoner kronor och uppåt.

– Sett till kvalitet och prestanda är det väldigt rimligt. Jämför man andra båtmärken i den storleksklassen ligger vi bra till, säger Alexander Hassellöv.

Goldfish 50
Se fler bilder av Goldfish och filmen när norska båtliv testar besten.

Flirt of Paget
IOR-båtarna från 70-och 80-talet skiljer sig rejält från dagens kappseglingsbåtar. Klassiska Flirt of Paget har renoverats och ställs nu ut på båtmässan i Göteborg.

En annan udda skapelse som kommer att visas upp på Båtmässan är kappseglingsbåten Ron Holland IOR Racer Flirt of Paget, som byggdes för att segla Admirals Cup 1981. Efter en hyfsat framgångsrik karriär gick hon 2007 på grund. Entusiasten Lasse Klingström från Göteborg såg en till salu-annons på internet och slog till.

– Vi seglade lite grann i början, men den var i stort behov av renovering och min stora drivkraft är att göra något bättre än vad det var. Den är ju tillverkad som ett tävlingsredskap och byggdes inte för att vara bra 30 år senare. Det är dags att ta den till en bättre nivå, säger Lasse Klingström.

Flir of Paget wood
Flirt of Paget höll stilen med vackra träsidor. Hur den ser ut efter helrenoveringen får man reda på i februari.

Renoveringen har pågått sedan 2008 och den är i nyskick utvändigt. Det ska jobbas på båten under mässan.

– Vi har hela tiden sagt ”nästa sommar ska den var färdig”, och så har det låtit år efter år. Det får helt enkelt ta den tid det tar. Det har kostat mer än det smakar, men det är väldigt roligt att bygga. Jag brinner för det här, säger Lasse Klingström.

Se mer om renovering från Flirt of Pajets egen Youtubekanal.

Båtmässan i Götet

Relaterade artiklar

Något spännande på mässan i Götet?

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar