“Kriminella gäng väljer vattenskoter”

Redaktionen

Många får sin första kontakt med båtlivet som förare på en vattenskoter. Och många struntar helt i reglerna. Hamnen.se intervjuar Sjöpolisen i Stockholm.

Vattenskotern har fått lite av en renässans när fler har upptäckt att den är ett utmärkt alternativ till båt för enkla transporter.

– Skotern i sig är fantastisk, den drar mindre bränsle, ger mindre svall och är förhållandevis enkel att hantera. Men tyvärr finns det ett visst klientel som är helt likgiltiga till befintlig lagstiftning och tar sig friheter oavsett om det sker till sjöss eller på land, säger Oscar de Soto, inspektör vid sjöpolisen i Nacka.

– Vissa skoterförare har ingen aning om sjöregler och verkar tro att 7 knop är 70 kilometer i timmen.

Buskörning vid Hornsberg

Det är svårt att få stopp på den trafik som i huvudsak rör sig i Ulvsundasjön utanför nordvästra Kungsholmen.

– I många fall är det sällan den som äger skotern som sitter på den, vi kan se tre olika förare på samma skoter under några timmar, många visar sig ha kopplingar till kriminella grupperingar, där skotern också fungerar som ett betalningsmedel.

Vattenskotern i sig är fantastisk. Men den lockar ett klientel som struntar i lagar och regler.

Oscar de Soto, inspektör vid sjöpolisen i Nacka.

Vattenskotern har åkt på ett lokalt bakslag i Stockholm och situationen vid Hornbergs strand vid västra Kungsholmen är upprinnelsen. Den grönblå majoriteten i Kungsholmens stadsdelsnämnd vill nu förbjuda skotrarna, detta efter att många klagomål kommit in.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av @freakshow_hornsberg

Instagramkontot Freakshow_hornsberg har filmat provocerande vattenskoterkörning flera gånger, så även under 2021.

Det är ingen enkel process, tidigare försök har gjorts att förbjuda vattenskotern utanför farleder, men EU-lagstiftningen har satt stopp för det.

– Det är komplicerat att lagstifta kring sjötrafiken, det har vi sett tidigare. Lokala förordningar och hastighetszoner kan prövas, men i nuläget det går inte att förbjuda enbart vattenskoter, säger Oscar de Soto, inspektör vid sjöpolisen i Nacka.

Vill värna om frihet genom hänsyn

Såväl skotern som dagens motorbåtar är snabba farkoster som kräver kunskap. Sedan förra året är det 15-årsgräns på vattenskoter, medan båtar under 12 meter inte kräver någon som helst behörighet. En frihet som ibland missbrukas, menar Oscar de Soto:

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av @freakshow_hornsberg


Vid Hornsberg i Stockholm försöker unga män ofta showa med sina eller andra skotrar. Ofta med uselt resultat såsom att de välter, glömmer att förtöja eller att det som skulle imponera istället upprör.

– Vi måste värna om den frihet som finns på sjön, genom att visa hänsyn. Dagens båtar är så mycket snabbare än för 20 år sedan. Dessutom har farvattnen blivit mer komplexa med flera nya aktörer, såsom kajaker, SUP, långdistanssimmare med mera, som medför krav på större hänsyn och uppmärksamhet.

Polisens egna vattenskotrar

I år är det första sommaren som Polisen kan sätta in sin vattenskoterenhet, som består av två Yamaha-skotrar.

– Vi har blivit mer effektiva och kan snabbt vara på plats om inte det är någon allvarligare incident som vi måste prioritera, vi är dessvärre inte så många till antalet och nu är vi mitt uppe i högsäsongen.

Den vattenskoterförare bryter mot gällande hastigheter kan få böter från 1 000 kr och uppåt. 
Vid hastigheter överstigande 30 knop går ärendet direkt till åklagare och dagsböter utfärdas.
Vidare kan vårdslöshet, alternativt grov vårdslöshet till sjöss, vara applicerbart, båda med fängelse i straffskalan.

Vattensskoterolyckor i Sverige under midsommar

Ett exempel på risk för en högre påföljd är en incident på midsommarafton utanför Jäverön, väster om Karlstad. En vattenskoterförare som bogserade en badring med passagerare men missbedömde färdvägen till följd att badringen kolliderade med en stillastående skoter. Passageraren fick lättare skador och skoterföraren riskerar nu böter för vållande till kroppsskada och vårdslöshet i sjötrafik.

I Öregrund, utanför Stora Käringön, körde två vattenskotrar ihop på midsommarafton med personskador som följd.

I Karlbergskanalen i Stockholm, på söndagen efter midsommar, lyckades en skoter framförd av en 20-åring köra in i ett träd med allvarliga personskador som följd. Enligt vittnen hade den hållit hög fart.

Samma dag vid Främby udde, Falun, skadades två personer i en vattenskoterolycka.

Foto: Kustbevakningen.

Fotnot: Ingångsbilden visar Kustbevakningens vattenskoter.

Vattenskoter blur

Relaterade artiklar

Vattenskoter_Korkort_Maj

Lång handläggningstid för att skaffa körkort för vattenskoter

Sno_vattenskoter_hemmabygget

Barn bygger om snöskoter till vattenskoter

Slackningsarbete-farygsvrand-Goteborg

Fartygsbranden – riskfylld bogsering påbörjas imorgon

Rescue-Runner Anna Sofia, SSRS Värmdö.

SSRS-båt i allvarlig grundsmäll – tre till sjukhus

Skriv en kommentar