Livet som skeppare på jollen till en lyxjakt

Gustav Morin

Känns det mörkt att kliva in i december? Kanske borde du göra som Mattias Rudewald och arbeta som skeppare på en tenderbåt – i det här fallet en Wally 47 – som alltid befinner sig där solen skiner. Hamnen.ses chefredaktör seglar över Atlanten på moderskeppet – en Wally 100 – och möter Mattias för en intervju i Karibien.

Många ägare av lyxjakter ser alltid till att ha sina båtar på världens härligaste seglingsvatten. Men de har sällan tid att ta hand om sin båt och än mindre att segla den till dessa platser. Istället betalar de en skeppare och besättning för att både vårda båten och se till att den kommer till platserna som ägaren önskar att tillbringa sina semestrar på. 

Wally 100:an Indio ligger ofta i Medelhavet men under 2010–2011 ville den italienska ägaren ta den runt jorden och bland annat fira jul i Karibien.

Hamnen.ses Gustav Morin fick chansen att segla med över Atlanten (se hela resan här och läs mer här) och väl på andra sidan, närmare bestämt vid British Virgin Islands, träffar han svenska Mattias Rudewald som arbetar som skeppare på “jollen” till den stora segeljakten. Hans uppgift är att alltid hålla båten i toppskick, se till att den följer Indio till världens alla hörn och ständigt vara redo att frakta ägaren och hans familj.

Ett drömjobb?
I videon ovan får ni följa med en stund på resan över Atlanten och sen träffa Mattias som berättar om sitt liv som skeppare på lyxjollen.

Hur fick han jobbet? Hur är arbetstiderna? Är det ett liv i lyx? Hur mycket tjänar man? Vi ställer alla frågor du behöver svar på för att veta om “drömjobbet” är värt att omvandla till verklighet.  

Wallys 47-fotare är en perfekt båt för dagsutflykter i varmt väder med stora yttre ytor och stabila sjöegenskaper. Dessutom är den tack vare sina IPS-motorer en fröjd att med joystick finmanövrera mellan lyxjakter i trånga hamnar.

Wally Power 47
Längd: 14,70 m
Bredd: 4,50 m
Djup: 0,60–0,96 m
Vikt: 11 800 kg
Antal kojer: 2 gäster och 1 besättningsman
Toppfart: 38 knop
Räckvidd: 440 sjömil i 30 knop
Motor: 2 x Volvo Penta IPS 600
Bränsletank: 1 950 liter
Mer info: www.wally.com
Reportage_2014_Skeppare_i_Karibien_Wally_47_Karibien_artikel

Relaterade artiklar

Wally-Why-200-bow

Wally Why 200 – ska vara den rymligaste lyxjakten

Jon Olsson builds extreme boat in carbon fiber

Jon Olsson bygger herrejösses-båt i kolfiber – med eldrift!

tango_4

Dags att slå till på en begagnad Wally!

Wally_165_2

165 Wallypower – norsk design i mästarklass!

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar