Man ska ha husbåt – svensk kändis om sitt drömbåtliv!

Anders Nilsson

Ytterligare ett halvår av distansering och hemarbete. Och hur blir det med semestern? Lugn, det finns en lösning. Ett kinderägg som kombinerar behovet av arbetsplats, semesterbostad och transportmedel: Husbåten!

Husbilen har gjort segertåg på semestervägarna, men även på jobbresorna då husbilen spar in på hotellkostnader.

På sjön har husbåtarna inte rönt samma framgång som husbilarna, om man nu inte räknar de flytande groggverandor som guppar på landets insjöar. Sedan har ett stort antal flytande villor sjösatts runtom i landet, men det är kanske inte flytetyg som tar sig ut till ytterskärgården.

Bobos Aquahome på äventyr.

Bobo Ericzén producent och programledare för SVT:s Bil- och Båttokig är en erfaren husbåtsägare.

Perfekt kombination av fritidsbåt och arbetsplats

– Jag har haft min Chris Craft Aquahome som kontor ute på Djurgården på vintrarna och åkt på semester med den på somrarna. Det är verkligen en fungerande bostad, med vattenburen golvvärme, rejäla sovutrymmen och bra kök. Chris-Craft Aquahome är nog den bästa ’bruksbåten jag haft. Enda nackdelen är att den tar vind, så bogpropeller rekommenderas, helst både i för och akter”

Numera vilar Bobos Aquahome i en annan hamn, men det är definitivt en boendeform han rekommenderar.

– Det finns flera fina husbåtar av samma typ. Jag tittade också efter Coronet 33 Houseboat, när jag började leta husbåt.

Danska Coronet väckte uppmärksamhet när deras variant av den amerikanska husbåten lanserades 1970, kanske mest för att den svenske importören ställde upp i Getingloppet som gick tur och retur Öregrund-Mariehamn och kom på femte plats.

Ingen succé med husbåt förr – vi skyller på oljekrisen

Men någon större succé blev det inte – då. Vi svenskar var för fästa vid våra sommarstugor och båtfolket tyckte nog att en husvagn till sjöss var lite småtöntigt. Sedan kom oljekrisen och lade ytterligare sordin på stämningen. Totalt tillverkades 33 båtar. I den svenska Coronetklubben finns det fyra registrerade husbåtsägare.

Har du ambitioner att bli husbåtsägare nummer fem i klubben finns det en möjlighet som sällan dyker upp. På Blocket finns nu en Coronet 33 Houseboat till salu.

Utöver Coroneten finns det ett tiotal husbåtsvarianter till salu för närvarande, men det är mer av hemmabyggen eller exklusiva varianter som kostar som en strandvilla.

Alternativ med kanalbåt

Den som hellre anammar den europeiska kanalbåtslooken hittar ett rikligt utbud på internationella båtmarknader som till exempel boats24.com. Då är semesterresan fixad redan vid hemtransporten!

Husboattecknad

Relaterade artiklar

VraktillVilla

Renovering – hon förvandlar vrak till villa!

UUbatIngang

De byggde en ubåt hemma på tomten!

Living cheap in NYC

Flotte + biltak = billigt boende i New York City!

Skärmavbild 2021-09-22 kl. 13.51.18

Bästa sättet att bo på sin båt året runt är på land – eller?

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar