Minnet av Mange i filmform

Gustav Morin

Gustav Morin

Magnus ”Mange” Olsson – en av världens mest meriterade och beundrade havskappseglare, dog mitt i livet när han agerade coach åt det kvinnliga VOR-teamet SCA. Se videon om Mange och läs om minnesfonden som ska ge stipendier till svenska seglarungdomar och hylla internationella stjärnor.

Seglingssporten har äntligen fått ett stort årligt pris som ska ges till en väletablerad person, organisation eller projekt på högsta internationella nivå. Priset är uppkallat efter en av de största seglarna, och utan tvekan den mest färgstarke, svensken Magnus ”Mange” Olsson och delas i år ut för första gången.  

Pristagare i år är brasilianaren Torben Grael – en av världens mest meriterade seglare. Grael kommer att motta priset vid en ceremoni i Stockholm 26 juni.

Mange älskade havskappsegling och efter hans bortgång bildades Mange Olssons Minnesfond med syfte att uppmuntra och stödja personer och organisationer som likt Mange Olsson optimistiskt arbetar för att uppnå eller främja framgångar på högsta nivå inom seglingssporten. Gärna i Manges anda, dvs. med glädje och entusiasm. Fonden stöds av flera av Manges vänner och av företag som han jobbade med eller kom i kontakt med under sin seglingskarriär

Stipendier till unga
Minnesfonden ska förutom att uppmärksamma etablerade stjärnor dela ut ett eller flera stipendier till unga seglare i Sverige. Dessa syftar till att uppmuntra pågående eller kommande aktiviteter.

Varje stipendium består av ett diplom samt ett eller flera stipendier om minst 10 000 sek per stipendium. Stipendiaten kommer även under ett års tid få möjlighet till mentorsstöd från mottagaren av Mange Olsson-priset, dvs av Torben Grael. Vilka som får motta stipendier avslöjas på Skeppsholmen torsdag 26 juni.

Internationell stjärna
Torben Grael är från Brasilien, men med danskt påbrå. Han är 53 år och har vunnit fem OS-medaljer. (Guld i Aten 2004. Guld i Atlanta 1996. Silver i Los Angeles 1984. Brons i Sydney 2000. Brons i Seoul 1988). Som skeppare har han vunnit Volvo Ocean Race (2009 med Ericsson 4) och han har vunnit Louis Vuitton Cup (utmanartävlingen i Americas Cup).

Tvåfaldige olympiske guldmedaljören och CNN- programledaren Shirley Robertson kommer att leda ceremonin på Skeppsholmen. Tillsammans med medlemmar från Manges familj kommer hon att dela ut Mange Olsson Priset och stipendierna.

Stiftelsens ordförande Carl-Henric Svanberg kommer också att delta i ceremonin och tillsammans med Torben Grael och Shirley Robertson samtala om ledarskap och topprestationer inom seglingssporten.

Reportage_2014_Mange_Olsson_Magnus_Olsson_VOR-17_artikel_puff1

Relaterade artiklar

nyheter_2019_Mange_Olssons_minnesfond_Carolijn_Brouwer_puff

Mange Olsson-priset till framgångsrik kvinna

racing_havskappsegling_2019_VOR_kvinnliga_seglare_Yongest_woman_in_the_ocean_race

Yngsta tjejen i Volvo Ocean Race dominerar

racing_havskappsegling_2019_The_Ocean_Race__The_Ocean_Race_Salen

Svensken som ska leda nya The Ocean Race

racing_havskappsegling_2019_Maiden_women_offshore_Tracy_Edwards

Första kvinnliga skepparen i Whitbread berättar

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar