Ny lovande uppfinning kan lösa plastflödet

Gustav Morin

The Ocean Cleanup Interceptor
Efter fyra års utveckling och hemlighetsmakeri ska nu flödet på plast till haven kunna stoppas.

Vid sidan av arbetet med att samla upp befintlig plast som förorenar världshaven så har Boyan Slat och hans numera fullt fungerande företag en ny grej på gång som kan ge mycket snabbare resultat. Men den här gången handlar det inte om att samla upp det som redan hamnat i havet utan det som är på väg dit.

– Vi på Ocean Cleanup jobbar för att utveckla ny teknik som ska få bort plasten från världens hav. Men vi måste ju också se till att lösa kärnan till problemet. Eller åtminstone se till att den plast som hamnat i floder inte fortsätter ut i haven, säger Boyan Slat och fortsätter:

– Vi har kommit fram till att det är 1 000 av världens floder som står för 80 procent tillströmningen av all plast som hamnar i haven.

Maskinen drivs av solen och är autonom.

Boyan Slat, grundare The Ocean cleanup.

Livesändningen från lanseringen som också visar en riktigt ingående och bra genomgång. 

Boyan och hans team har under de senaste fyra åren vid sidan av sitt havsprojekt jobbat i hemlighet med att ta fram en lösning för att plocka upp skräpet i floderna. Och nu står konstruktionen klar. Under lanseringen i söndags så var två maskiner redan igång på två av världens mest nedskräpade floder i Jakarta och i Malaysia.

Här får vi se den första Interceptorn verka i Jakarta.

Uppfinningen heter Interceptor och går att anpassa till olika storlekar på floder. Den är helt autonom och behöver bara mänsklig assistans för tömning. Den drivs av solkraft och skickar meddelande när den är full. Kapaciteten är upp till 100 000 kg per dag.

Så här ser läget ut i Malaysia.

Som vanligt när det handlar om Boyan Slat så är målbilden ambitiös.

– På fem år ska vi kunna stänga plastflödet från de värsta skräpfloderna i världen. Visst, det kommer inte att vara enkelt. Vi kommer att behöva arbeta hårt men framförallt behöver vi hjälp – hjälp att få länder och städer att uppmärksamma problemet och se till att stänga flödet.

Samtidigt som man lanserar Interceptor så säger teamet att de, efter en hel del om och men, nu också fått fart på sin uppfinning som fångar skräp ute på haven.

– Vi har haft en hel del motgångar men nu fungerar den och i detta nu ligger den i Stilla havet och håvar in skräp.

The Ocean Cleanup Interceptor

Relaterade artiklar

Manta_Seacleaners

SeaCleaners – rensar haven från plast och oljespill

FN_avtal_plast_hav

Historiskt avtal ska stoppa utsläpp av plast i hav

MiljokrisIngang

Miljökris – hopplöst läge i Lim-floden

Screenshot 2021-01-27 at 12.47.36-3

Han byggde en ö av bara skräp – och flyttade ombord!

Skriv en kommentar