Nya Evinrude slår båtvärlden med häpnad

Redaktionen

Redaktionen

Ny färg, ny form, avsevärt lägre utsläpp, bättre vrid och minimalt servicebehov. Evinrude slår på stora trumman för sina nya E-Tec G2–motorer på 200–, 250– och 300–hästare som ska ta båtvärlden med storm.

Det är första gången på 38 år som Evinrude tar fram en helt ny motor från grunden. Alltså en motor där man inte har lånat någon motordel från tidigare modeller. Det har krävt stora resurser när det gäller utveckling och testkörningar. Men nu är det alltså dags för den stora lanseringen.

Nyheterna som Hamnen.se har tittat närmare på är tre stycken tvåtaktare en 200–, 250–, respektive 300 hk. Motorhuvarna är uppbyggda av separata kåpor som ger båtproducenten såväl som slutkunden möjlighet att färgsätta motorn efter eget tycke. Och på så sätt få båt och motor att se ut som en enhet.

Inte bara yta
Fräck design i all ära. Men det är ändå insidan som verkar imponera mest. Får man tro Evinrudes egna mätningar så ska de nya motorerna ha 15 procent bättre bränsleekonomi, 20 procent mer vridmoment och därtill släppa ut 75 procent mindre miljövidrigheter i naturen i jämförelse med konkurrerande motorer.

Hamnen.se brinner förstås av längtan efter möjligheten att få kontrollera dessa uppgifter med egna mätningar. Något som det tyvärr inte finns möjlighet att göra på en pressvisning. Det ska dock mycket till om en motortillverkare ska gå ut med allt för överdrivna siffror. Det finns alltså anledning att tro att de nya tvåtaktarna faktiskt är revolutionerande.

Extrema serviceintervaller
Minst lika imponerande som det ovan nämnda är att Evinrude också har ökat sitt redan imponerande serviceintervall. Nu räcker det att lämna in motorn för service vart femte år eller var 500:e timme istället för vart tredje år eller var 300:e timme. Förklaringen är att de rörliga delarna är mycket få och den service som ändå måste göras till slut påstås vara enkel.

Svagheter då? Ja, Evinrudes tvåtaktsteknik bjuder fortfarande inte på den formidabelt låga ljudnivå som fyrtaktsmotorerna kan stoltsera med.

Ytterligare några finesser på Evinrudes E-tec G2 serie:

Nytt motorfäste: Placerar motorn fem tum längre akteröver. Inget behov av styrstag på grund av integrerad hydraulisk styrning. Bara en kabel går in i motorn och kontrollerar hydrauliken. Mindre vibrationer. Bättre stabilitet.

Integrerat powertrim: Regleras manuellt på traditionellt sätt eller automatiskt med hänsyn till fart och belastning.

Inställning av rattens tröghet: Sker med ett knapptryck på en display vid förarplatsen.

Gaspedal (som extrautrustning): För exakt kontroll vid körning av snabbgående båtar i utmanande förhållanden.

Skruv i propellern för avgasreglering: Anpassar propellern bättre till ett visst ekipage. Man kan till exempel välja en propeller med mer stigning och öka avgasutsläppet i propellercentrum (läs tillåta mer slip) för att på så sätt få ut mer effekt i ett givet fartområde.

Bättre laddning: Förbättrad laddningseffekt (med 40 procent på tomgång) för att tillmötesgå behovet av mer elektronik ombord på moderna båtar.

Intervju med chefen
Se videon ovan där Evinrudes chefstekniker berättar mer om tekniken bakom siffrorna.

visas vinjett 490x100

Reportage_2014_Evinrude_G2_Evinrude_Artikel

Relaterade artiklar

Nordkapp Airborne 7 Espen Thorup

Nordkapp Airborne 7 – designern berättar

Hydrolift E-22 Evoy electric outboard

Hydrolift satsar på eldrift i samarbete med staten

Screenshot_2020-12-18_at_15.18.10

Förläng livet på din utombordare

maxresdefault

Serva din utombordare – steg för steg!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar