Orust Sailboat Show med öppet varv hos Hallberg-Rassy

Orust Sailboat Show med öppet varv hos Hallberg-Rassy

Elias Johansson Rimsby

Den 26-28 augusti slår segelbåtmässan med världens längsta namn upp portarna. Men så har också “Orust Sailboat Show med öppet varv” också det mesta av det bästa inom segling.

Man kan säga att grunden till nya Orust Sailboat Show lades redan i slutet av 90-talet då Hallberg-Rassy bjöd in sina allra trognaste kunder till något som man kallade för “Öppet Varv”. Det skedde en gång om året med början i slutet av 90-talet och var ett uppskattat initiativ som med tiden växte till en fullfjädrad båtmässa med utställare och besökare från när och fjärran.

Glada miner i båtbranschen

I år väntas inte mindre 24 sprillans nya, ett 30-tal begagnade och inte mindre än 50 classic-båtar ligga vid bryggorna i Ellös. Segelbåtbranschen upplever ett rejält uppsving vilket Mats Eriksson, VD på Sweboat, kan bekräfta. I videoinslaget ovan går han igenom allt från hur bränslepriserna och klimatdebatten har påverkat suget att köpa båt. Men också hur det står till med leveransproblemen som branschen har dragits med. Ser vi en ljusning? Är problemen rent av överstökat vid det här laget?

X-Yachts slår på stort

En av de starkast lysande stjärnorna på mässan blir X-Yachts som firar Sverigepremiär med sin nya och stolta X56. En båt som inte bara tar över platsen som X-Yachts verkliga flaggskepp i den så kallade Pure X Rangen utan som också är resultatet av all den samlade erfarenhet som varvet har kunnat utbringa. En cruiser som beskrivs som ett unikum när det gäller att snabbt beta av sjömil med hög bibehållen skyhög komfort.

Nya segelbåtsmässan Orust Sailboat Show med öppet varv är en fest för alla som gillar segelbåtar och allt som hör därtill.

Till mässan kommer också lillasyster X4³ (testad på Hamnen.se) som i hela sitt väsen är en mycket svårslagen mix av en snabbseglare och en cruiser. En båt som bygger på sin kritikerrosade föregångare med samma namn men som i sin nya version är bättre på nära nog allt.

Listan – lyxiga långseglare

På temat lyxiga långseglare missar vi förstås inte Hallberg-Rassy 57 som har allt av lyx och komfort som man kan tänka sig. Förutom inredningssnickerier i världsklass kan denna stil-ikon också skryta med en svårslagen rymd utan att det går ut över de seglande linjerna.

Vi går raskt vidare till Hallberg-Rassy 50 (testad på Hamnen) som inte bara är en mindre – utan också en sportigare variant av sin storasyster på 57 fot. Sedan har vi Arcona 435 Mark II som har en alldeles egen stil ock som också är självklar på listan över lyxiga långseglare. Allt toppat med Linjett som på mässan kommer att visa upp det mesta av sitt bästa. I klassen “lyxiga segelbåtar för familjen” zoomar vi in Bavaria C42, Bavaria C38 och Arcona 385 (se test av föregångaren Arcona 380).

Nya och djärva grepp

Sist men inte puffar vi för Celeste 34, Elan E4 och Hanse 348, som alla bidrar med många nya och djärva grepp på mässan. Till detta kommer en lång rad verkliga klassiker att visa upp sig på Orust Sailboat Show med öppet varv den 26-28 augusti.

Glöm inte Marstrand Motorboat Show

Den som är mer intresserad av motorbåtar uppmanas att bege sig till Marstrand Motorboat Show. Eller varför inte riva av båda mässorna? Det är trots allt inte mer än sju landmil (en timme i bil) mellan dem.

Elias Johansson Rimsby

Orust-sailboat-show

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Batliv-pa-vintern

Båtliv på vintern – vi utforskar Stockholms isiga skärgård

Hallberg-Rassy-69-Dusseldorf

Hallberg-Rassy 69 – första intrycken av den svenska bjässen

Saxdor 400 GTC gjorde storstilad premiär på båtmässan i Helsingfors.

Saxdor 400 GTC – hyttbåt med utfällbara skrovsidor

Seglingsexperten Jimmy Hellberg tar en titt på Jeanneaus Sun Fast 30 One Design. En Båt som kan bli en ny måttstock i entypsracing.

Jeanneau Sun Fast 30 OD – havskappsegling på lika villkor