“Perssans” nya Djurgårdsvarv

Redaktionen

Redaktionen

AlbatrossPer “Perssan” Wermelin är en riktig snajdare. Han fixar och grejar med det mesta, gärna med gamla träbåtar som har kulturhistoria. Nu är han mannen bakom Nya Djurgårdsvarvet.

Per "Perssan" WermelinSedan några år tillbaka har Per “Perssan” Wermelin kämpat för att Beckholmen vid Djurgården inte ska förvandlas till ett exklusivt bostadsområde.

Per vill ha liv och rörelse för alla vid vattnet kring Djurgården och Beckholmen. Det ska vara träbåtsvarv mitt i Stockholm, segelmakare och kapellmakare, museum och skola för framtida båtbyggare.

Låter som en svår dröm att realisera, i synnerhet när ett stort byggbolag ägde marken och hade helt andra planer.

Beckholmssundet i dag, med Djurgården till vänster och Beckholmen till höger.

Snajdaren Perssan fixade, grejade och kämpade. Till slut fick han Länsstyrelsen i Stockholm med sig som beslutade att de ville se en fortsatt koppling till båtverksamhet på Djurgården och Beckholmen. Finito för exklusivt boende och fritt fram för Nya Djurgårdsvarvet.

Arbetet är i full gång och en av byggnaderna invigs redan nu i november. Om tre ? fyra år ska allt vara klart.

På beställning av Kungliga Djurgårdens Förvaltning utför FL Arkitekter uppdrag för det nya framtida “Nya Djurgårdsvarvet” vid Beckholmssundet. Uppdraget består i att rita förslag på utformning av gator, planteringar, vistelseytor, pir, kajer och hur båtar ska ligga vid kajerna i Beckholmssundet. I uppgiften ingår också att föreslå gestaltning av två nya byggnader inom Djurgårdsvarvet, dels en båthall vid östra Vattugränd dels ett klubbhus vid Beckholmsvägen

På Nya Djurgårdsvarvet skall man som besökare kunna gå in i verkstaden och se hur man renoverar mahognybåtar från tidsperioden 1850 – 1950. Dessa båtar är idag enligt Per eftersatta och måste tas om hand innan de försvinner till utlandet.

En R 8:a som renoverats av Perssan & Co på Djurö Båtvarv.

Jacob Wallenbergs Regina är en av många vackra segelbåtar som renoverats av Per Wermelins skickliga båthantverkare.

Albatross

Relaterade artiklar

Fartyget Mariefred får del av stödet. Foto: Karolina Kristensson/SMM

Miljonstöd håller fartygen flytande

Fler fritidsbåtar k-märkta

18 fritidsbåtar har blivit k-märkta.

18 fritidsbåtar blir k-märkta

Sverige blir först i Europa med k-märkning av fritidsbåtar.

Sverige först i Europa med k-märkta fritidsbåtar

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar