Så många containrar tappas i havet varje år

Gustav Morin

Gustav Morin

Maritime New Zealand puffNu har fem segelbåtar under kappsegling på väg runt jorden,  inom loppet av ett par veckor, krockat med föremål som flyter under ytan på världshaven. Många tror att föremålen är containrar. Här reder vi ut hur många containrar som sannolikt tappas varje år.

Det är ett äventyr att segla på världshaven. Bara att förbereda sin båt ordentligt, navigera rätt och segla säkert genom oväder – är en stor utmaning.

Men den värsta farhågan verkar vara något som seglaren själv inte kan påverka.

Nu har fem båtar i pågående Vendée Globe krockat med föremål som flyter under ytan. Föremål som är i princip omöjliga att upptäcka och som gör enorm skada.

Såklart kan man krocka med valar men de flesta verkar tro att det är containrar som hamnat i deras väg.

Hur stor risken är att segla på något är nog omöjligt att räkna på men branschorganisatinoen World Shipping Council har åtminstone försökt att reda ut hur många containrar som kan finnas där ute, precis under ytan.

Läs också:
Enormt containerfartyg går av på mitten.
Danskt fraktfartyg tappar 300 containrar
.
Hur mycket kan ett fraktfartyg kränga innan det välter?

För att sätta siffrorna längre ner i texten i perspektiv bör man veta hur stor containertrafiken är. Vi låter år 2013 stå som exempel och då transporterades 120 miljoner containrar på världshaven . 

Men vi börjar med åren 2008, 2009 och 2010. World Shipping Council har bett alla sina medlemsföretag att redogöra för hur många containrar de tappat. De lyckades få in svar som ska täcka  70 procent av världens totala verksamhet som innefattar frakt av containrar. För att sätta statistiken i ett större perspektiv räknade de på att resterande 30 procent i genomsnitt tappar samma  antal containrar som de som rapporterat.

World Shipping Council kom då fram till att det i genomsnitt tappades omkring 350 containrar varje år under nämnda tidsperiod. Men då har de räknat bort så kallade katastrofer där minst 50 containrar tappats vid ett enskilt tillfälle. Inräknat katastrofer steg siffran till 675 containrar per år.

Nu finns även rapporter från 2011, 2012 och 2013. Under de här åren steg genomsnittet, exklusive katastrofer,  till 733 containrar per år. Inklusive katastrofer har genomsnittet ökat till 2 683 tappade containrar per år.

Förklaringen till ökningen ligger främst i att två stora katastrofer ägt rum. År 2013 sjönk enorma fraktfartyget Mol Comfort i Indiska Oceanen och  4 293 containrar flöt ut i havet. Det klassas som den största förlusten av containrar någonsin. Nästa stora förlust under tidsperioden, som drar upp statistiken,  är M/V Renas grundstötning vid Nya Zeeland då de tappade 900 containrar.

Totalt har alltså i genomsnitt  546 containrar tappats varje till havs mellan 2008 och 2013 – ej inräknat större katastrofer. Med allt inräknat har 1 679 containrar tappats varje år.

Uppgifterna kommer från World Shipping Council vars uppgift bland annat är att föra industrins samlade talan. 

Foto: Maritime New Zealand.

Läs mer på www.worldshipping.org.

Reportage_2016_Tappade_containrar_Maritime_New_Zealand_puff

Relaterade artiklar

DJI_0057-1

Containerkatastrofen – eländet fortsätter!

Gitana hitting UFO

Rekordsnabb trimaran krockar med UFO

One_Apus_1

Tappade containrar stor fara för havskappseglare

One Apus loosing containers 1

Historisk katastrof – 1 816 containrar tappade i havet

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar