Så överlever du livet i båtklubben

Erling Matz

Erling Matz

kapten franzDet finns ett antal områden i Sverige som vid en första betraktelse ser ut som vilken folkhemsidyll som helst. Men när du passerat grinden är du inne i ett territorium med sina egna lagar och regler. Vi pratar om båtklubben.

Båtliv är för många en familjär tradition som går i arv. Men idag är det många som inte haft någon koppling till båtlivet under sin uppväxt som ändå söker sig till båtlivet. Sannolikt för att tröskeln är lägre. Det är ju så mycket som blivit enklare. Bra finansiering gör det överkomligt att skaffa båt. Dagens smarta GPS:er, som är enklare att hantera än fjärrkontrollen hemma, gör navigeringen enklare. Men mellan inköpt båt och svallande vågor finns en utmaning som varje båtnovis måste anta – att bli accepterad av båtklubben.

Därför bjuder vi här på några spaningar som ska göra det enklare att komma in i båtklubbsgemenskapen – något som är värt att ta in och smälta lagom till att våren kommer.

Läs också:
Krönikör Erling Matz om bryggbasar och onödiga regler.

1. Inte ok att göra fel
I diverse managementlitteratur får vi lära oss att det är ok att göra fel. Det gäller inte på båtklubben. Kommer du ner till din båt och ser att första höststormen tagit din presenning, var beredd på att höra samma vits 10-15 år framåt: ”Hade du tänkt surra presenningen i år eller?”. För att inte tala om tilläggningen skulle gå snett vid något enstaka tillfälle: ”Akta er, nu kommer han in..!”

2. Identifiera de egentliga makthavarna
Den lille ettrige rödnäste mannen som fördelar jobben på gemensamma arbetsdagen är inte den som bestämmer. Efter en tid i klubben ser du den egentliga makten. Det är oftast en äldre man som har sin egen plats längst in vid kaffebordet i klubbstugan. Han håller sig i bakgrunden för att slippa alla diskussioner med klubbmedlemmar, men det är honom du ska närma dig. Får du hans förtroende är det som att vara son till Don Corleone, allt går din väg.

3. Gift
Du kan ju alltid prova att föreslå för båtgrannen att det finns moderna och miljövänligare metoder att få rent båten, men det är inte att rekommendera. Det som fungerade för hans far fungerar för honom. Möjligen om du bokar en terapeut-tid kanske han kan släppa arvsynden att fortsätta måla med giftfärger. (Här tycker vi på Hamnen.se att det ändå är värt att ta striden). 

4. Båtupptagning är inget cocktailparty
Innan du vet vem som pratar med vem, att orsaken till att de inte pratar är att A för 32 år sedan snodde B:s uppställningsplats, så är rekommendationen att inte röra den terrorbalansen.

5. Dresscode
Idag finns funktionella arbetskläder som håller dig varm och som skyddar dig mot skador. Undvik dem på båtklubben. Du har kanske en gammal målaroverall som bara hålls samman av färgfläckarna och en malbiten toppluva. Det funkar.

6. Lugn i båtkön
Det finns alltid en båtplats som passar dig bättre. Lägg de planerna på is. Återkom om fem år och förhör dig om detta. Annars blir du iskall i båtkön.

7. Att missa arbetsplikten
Missa en gemensam arbetsdag? Ok. Missa två gemensamma arbetsdagar samma säsong. Gå tillbaks till ruta 1.

8. Välj dina fajter
För 50 år sedan satte någon upp en regel om att vattenslangen alltid skulle hänga i boden i händelse av frost. Det har visserligen inte varit en frostnatt under sommarmånaderna sedan 1967 och dagens slangmaterial pallar 0-gradigt. Men, försök inte ändra den regeln. Då tar årsstämman hela dagen i anspråk.

9. Investera lite tid
Mellan sjösättning och upptagning, åk ner till båten emellanåt och lägg en extra timme på att lära känna klubbkompisarna. Då blir det enklare och roligare år från år. 

Reportage_2017_Batklubben_kapten-franz

Relaterade artiklar

Erlings_kronika_Bryggbasar_Bryggbas

Om bryggbasar och onödiga regler

Större sug efter sugtömning

Större sug efter sugtömning

Förbud mot utsläpp av toalettavfall från fritidsbåtar

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar