Skinnarmo och Nordostpassagen

Redaktionen

Ola Skinnarmo och NordostpassagenPå Scandinavian Boat Show presenterade Ola Skinnarmo sin nya bok, ”Skinnarmo och Nordostpassagen – I Adolf Erik Nordenskiölds spår”. En bok som ger en tydlig och oroande inblick i vad som är på väg att hända med polarisen, vars existens är livsviktigt för djurlivet. Hamnen.se träffade Ola i en paus från bokförsäljningen.

Jag trodde att du mest gillade vatten i fast form men nu är du seglare

–Nja, det är väl för mycket sagt men jag börjar fatta vad det handlar om. Skämt åsido så var Nordostpassagen första gången som jag lärde mig att uppskatta segling. Tidigare har det mest varit ett trevligt sätt att ta sig från en plats till en annan på ett miljövänligt sätt.

Vad var målet för resan?

– Att segla genom Nordostpassagen fanns väl tre anledningar, dels så gillar jag att bli svettig och få kämpa med elementen och dels var det för att väldigt få som känner till Nordenskiöld trots att han är vår störste upptäcktsresande som verkligen har lyckats genomföra sina planer. Sen var det också för att sätta fokus på miljön.

20101112-Scandinavian-Boat-Show-Ola-Skinnarmo-2134-copy-72

20101112-Scandinavian-Boat-Show-Ola-Skinnarmo-2143-72

Om man tittar på miljöfrågan, blir man rädd när man är där uppe?

– Man är inte så rädd när man är däruppe men man får farhågorna bekräftade. Det var inte isen som skrämde mig utan avsaknaden av is. Det som skrämmer mig allra mest är hur duktiga människor är att gömma huvudet i sanden när man väl är hemma. Så fort som vi har haft en schysst vinter så tror många att faran är över trots att det har varit rekordvarmt på jordklotet. Jag är övertygad om att Arktis håller på att förändras och att det går snabbt. Jag är också övertygad om att människan påverkar klimatet och jag tror att det är otroligt viktigt att vi gör vad vi kan för att förhindra detta. Ingen kan göra allt men alla kan göra någonting. Det finns alldeles för många strutsar och det är skrämmande hur bortblåst miljöfrågan var i den senaste valrörelsen.

Vilket är ditt nästa projekt?

– Det är lite hemligt än så länge.

Norrut eller söderut?

– Det blir nog öst eller väst. Det blir nog västerut men inte Norvästpassagen, särskilt eftersom Ariel gick igenom i somras. Men jag har glädjen att få göra lite mindre äventyr emellanåt. Svalbard och Nordpolen i april, forsränning i Grand Canyon i augusti, vi ska bestiga Kilimandjoro och fiska marlin i Mexico så jag gör en del resor åt glada gubbar. Det är en del av min verksamhet förutom att hålla föredrag och sälja böcker.

Men det blir säkert mera segling också.

Text och foto: Åke Fredriksson

Ola Skinnarmo och Nordostpassagen

Relaterade artiklar

GenvagTillUmea

Fraktfartyg tog Nordostpassagen till Umeå

atomubåten_USS_Toledo_Arktis

Konsten att dyka upp i Arktis med en atomubåt

Spektakulart_2018_IskallaStolleprov_Ingang_IskallaUppdrag2Ingang

Iskalla stolleprov i hettan!

bloggare_adrenalin_2016_Arctic_trip_Polar_Expedition

En mäktig resa till Arktis!

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar