Bästa tipsen för segling med barn ombord

Segling med barn. Foto: Adrienne Martin-Löf
Segling med barn. Foto: Adrienne Martin-Löf

Segling med barn. Foto: Adrienne Martin-LöfInte så mycket Visby och Sandhamn, mer segling med vinden än mot och så mängder av kardemummaskorpor – visst blir det lite annorlunda med barn med ombord.
Skippos Adrienne Martin-Löf har de senaste åren seglat med små barn ombord och tipsar om hur man får barnen att vilja åka ut nästa år också.

Foto: Adrienne Martin-Löf

För fjärde året i rad har vi i sommar varit ute och seglat i två veckor med våra döttrar – en 9-åring, en 7-åring och så minstingen som hunnit bli 2,5 månader.

Större delen av tiden seglar vi i eskader med 2–4 andra båtar som har någorlunda jämnåriga barn ombord. Samma kompisgäng seglade tidigare utan barn och även om mycket förändrats är också mycket opåverkat.

Förr, när ingen i gänget ännu fått barn, kunde vi när vi skulle lämna en hamn bestämma att ”vi sticker om 5–10 minuter” – och det gick. Nu, med barn, säger vi ”vi sticker inom en timme” – och så kanske vi klarar det. Man får inte ha bråttom när man seglar med barn.

Vacker vy i skärgården. Foto: Adrienne Martin-Löf

Andlöst vackert, men kanske inte så spännande för barn. Foto: Adrienne Martin-Löf

Glöm inte att vuxna och barn har lite olika intressen också… Vi blev påminda om det en fantastisk kväll ute på Svenska Högarna.

Vi gick till Fyren för att titta på den magiska solnedgången. När vi står där och vi vuxna ojjar oss över hur vackert det är, säger barnen: ”Mmm… visst, men kolla in vilken häftig groda jag fångat!!!”

Förberedelser och livet ombord

Första gången vi skulle segla med barnen pratade vi mycket om båten, var tjejerna skulle bo, vad vi skulle göra och hur mysigt det skulle bli.

Det var spännande att se hur de skulle reagera på att båten lutade, vilket visade sig inte vara några som helst problem.

De stora tjejerna sover i förpiken och vi vuxna sover med bebis i akterruffen. Även om båten är relativt stor, 35 fot, blir det som att bo i koja och barnen älskar det. Ingen i familjen kan ”försvinna” – alla är tillsammans med varandra hela tiden.

Det är viktigt att lära barnen att inte använda så mycket färskvatten och el. Vi har bara färskvatten ombord och det drivs av en elpump, så det är viktigt att stänga av kranen mellan varven. Lampor som inte används får inte heller lämnas på.

Med ombord finns böcker att läsa högt ur, spelkort, spel, serietidningar, böcker, pyssel, Nintendo DS och dvd-spelare (12 volts-laddare till dvd, dator, mobiler och Nintendo).

Om vädret är okej läser vi högt både under seglingen och på kvällen när barnen ska sova. Tjejerna spelar spel och läser på dagarna och vi spelar tillsammans på kvällen. De får lov att ta med sig varsin väska med leksaker och det leks mycket ombord, både under och över däck. Allt beroende på väder.

Barnen leker i land. Foto: Adrienne Martin-Löf

Barnen uppskattar att kunna gå i land och leka. Foto: Adrienne Martin-Löf

Vi har också med fiskespön, håvar, metmask, snorkel, cyklop, simfötter och vattenpistoler som är kul att leka med när man väl har kommit i hamn.

En välfylld sjukvårdsväska är en självklarhet, det händer mycket med barn…

Vår väska har vi fyllt med allt från enklare mediciner, plåster, bandage, kompresser, sårtvätt, ögonskölj, fästingborttagare, bedövningskräm, insektsbettskräm, solkrämer, pincett, nålar, kylbalsam med mera.

Roligt under gång

Fina dagar när man seglar med vinden och det inte går för fort, max 4 knop, fick tjejerna sätta sig i jollen och åka efter båten. Det var poppis.

Något som var ännu mer uppskattat var att fästa en fender på en tamp som fästes i en knap i aktern på båten. Sedan slänger man i fendern och fäller ut badstegen.

Barnen åker jolle efter båten. Foto: Adrienne Martin-Löf

Vid lagom fart kan barnen åka i jollen efter båten. Foto: Adrienne Martin-Löf

Tjejerna, iförda baddräkter och flytvästar, fick sedan klättra ner på badstegen, hålla fast i tampen med båda händerna och hoppa i. Sedan drog vi dem efter båten – det var jättekul!

Men kom ihåg att flytvästarna blir genomblöta…

Det får inte gå för fort när de ska hänga i ett rep, för det är tungt att dra sig tillbaka till badstegen utmed tampen. Fendern längst bak har man dock som en säkerhet. Blir det för jobbigt kan man dra in barnen och de ska bara hålla fast i tampen.

Mycket bad blir det både under gång och framför allt i hamn!

Undvik sjösjuka

Tjejerna lärde sig den ”hårda vägen” att det inte går att sitta och leka i förpiken när det gungar för mycket. Vi gick över Ålands hav och de blev sjösjuka och fick sitta i sittbrunnen resten av seglingen.

Sedan dess vet tjejerna att man antingen sitter i sittbrunnen eller ligger i kojen och försöker sova om det gungar mycket.

För att undvika sjösjuka är vi nu noga med att barnen har ätit ordentligt innan vi sticker ut. Vi har också alltid kardemummaskorpor redo – skorporna är bra för att de får magen att jobba och smakar gott.

Sticker vi ut före lunch gäller det att ta med en lunch som är lättäten i sittbrunnen. Bra barnluncher under gång är tortellini, blodpudding, ugnspannkaka (gärna påbörjad innan man sticker ut), fiskbullar och makaroner eller köttbullar med makaroner.

Ett annat bra sätt är att ge barnen uppgifter som får dem att tänka på annat än att de mår lite illa. De kan till exempel få i uppgift att hålla reda på de andra båtarna i eskadern eller styra om vi går för motor, spana efter fåglar, öar och båtar.

Bebis ombord

Minstingen (2,5 månader) sover mest under seglingen – gungandet och kluckandet är sövande.

Minstingen iförd flytväst. Foto: Adrienne Martin-Löf

Minstingen är redo för avfärd. Foto: Adrienne Martin-Löf

Vi ser till att hon är nyammad innan vi påbörjar seglingen, då kan man lägga loss mer ostört. Bebisen ligger i en ligginsats till en barnvagn, där hon somnar.

Viktigt är att se till att insatsen står bra oavsett vilken bog vi seglar på. Hon brukar oftast stå i akterruffen med täcken uppbullade på båda sidor om insatsen.

Vi har sett många som har satt fast en cykelstol i akterpulpit, men vår lilla tjej kan inte sitta ännu så det får vänta. Däremot har vi med bilbarnstolen, som fungerar som en babysitter.

Barnen fiskar från klipporna. Foto: Adrienne Martin-Löf

 Flytvästen sitter på! Foto: Adrienne Martin-Löf

Alltid flytväst

Så fort vi seglar (eller går för motor) är det flytväst på för alla i familjen, oavsett var i båten man befinner sig. Det spelar ingen roll om man kan simma eller att man kanske bara är under däck. När vi har lagt till för kvällen är det okej att ta av flytvästen.

När vi seglade utan barn var vi mycket mer slarviga med flytvästarna, så det har varit en mycket bra förändring.

Saker som är annorlunda nu jämfört med när vi seglade utan barn:

  1. Vi tar med jollen, så att barnen kan ro och upptäcka saker. Nackdelar är att vi går betydligt långsammare med den på släp och att den är jobbig på natten. Det är en plastbåt, som gärna ligger och hackar i skrovet om det kommer små vågor.
  2. Vi seglar kortare dagar, helst inte mer än 4–5 timmar. Vi har märkt att efter cirka 4 timmar börjar det komma frågor: När är vi framme? Hur långt är det kvar? Det är viktigt att barnen tycker att det är roligt att segla, så att vi kan sticka ut nästa år igen.
  3. Det är viktigt att ligga vid land: då kan barnen springa omkring, besöka varandras båtar, bada från land, fiska och upptäcka saker. Visserligen låg vi oftast i land även innan barnen eftersom vi gillar att grilla vår middag, men det är nästan ett måste när barnen är med.
  4. Viktigare nu än förr är att vi lägger till vid barnvänliga klippor, så att barnen lätt kan klättra i land och ombord. I och med att vi oftast är fler båtar ute tillsammans, så räcker det med att en av båtarna ligger bra till.
  5. Det är viktigt att inte ha för bråttom att komma vidare – barnen behöver rastas annars blir de tokiga. Antingen sticker man iväg på förmiddagen och kommer fram tidigt för att ha en eftermiddag på den nya ön, eller så hittar man på något i land och äter lunch innan man sticker iväg. Ibland är det skönt att stanna en extra natt om man har hittat en mysig hamn.
  6. Vi ligger i stort sett bara i naturhamnar, några nätter har vi hälsat på vänner och ligger vid deras bryggor. Vi skulle inte segla till Visby eller Sandhamn för att övernatta med barnen som man gärna kunde göra när vi seglade utan barn.
  7. Vi försöker segla mer med vinden, så att det inte blir så mycket kryss (lite mindre gung).