Trendspaning på segelbåtsfronten!

Gustav Morin

Det råder inga tvivel om att båttilverkarna satsar på att göra det mer bekvämt för sina kunder. Se videon när vi trendspanar på världens största båtmässa och bland annat snappar upp ett av de mer extrema exemplen – grillplattformen i aktern på nya Dufour 360…

En av de direkta spaningarna när vi kliver innanför portarna på världens största inomhusmässa för båtar – Boot Düsseldorf – är att ett genomgående fokus hos snudd på alla båttillverkare är komfort.

Det finns nästan ingen av de stora segelbåtstillverkarna som inte visar på nya funktioner som ska göra livet enklare till sjöss. Och då menar jag enklare i bemärkelsen – mindre utmanande och mindre energikrävande. Total inriktning på avslappning alltså. 

Det direkta exemplet är hur antalet soffor och dynor börjat bre ut sig på både den ena och den andra platsen och i allt större mått.

Jeanneau 440 har skapat ett nytt sätt att röra sig ombord på en segelbåt.

En tillverkare som sticker ut från mängden är Jeanneau som lyckats sänka ner skarndäck i aktern och på så vis skapat en walk around-lösning som är tänkt att förena det bästa av två världar – stor sitt- och liggyta och en löpbana runt aktern som är fri från hinder. I videon ovan förklarar vi mer. 

Danska X-Yachts sticker ut åt andra hållet. Vi kliver ombord på deras nya X4 med tillägget 9 och finner att de satsat fullt ut på rena ytor och raka stiliga linjer.

Bland annat har de lyckats gömma undan sprayhooden helt och hållet under all teak och trots att det är en ganska kappseglingsinriktad båt så hävdar de att båten fungerar fint utan travare till storseglet. Vinsten (såklart…) är att det ska bli enklare och bekvämare att röra sig ombord.

Det här stilfulla danska varvet har också förnyat stilen på nåten i teakdäcket.

Se också video när vi testar:
Dufour 310 – ny mot gammal i hård duell!

Ytterligare båtar som syns i trendspaningen är Najad 395 AC som hade världspremiär på mässan, Dehler 46 och Dufour 360 GL.

Dufour 360 GL stoltserade med grill på akterspegeln där tanken är att kocken inte behöver stjäla plats från middagssällskapet i sittbrunnen utan helt försvinner ur vägen genom att husera på badbryggan. Något som vår gastronomiske reporter fastnade för direkt och såklart berättar mer om i den inledande videon.  

Reportage_2018_Grill_i_aktern_Dufour_360_grillspaning

Relaterade artiklar

batar_segelbatar_2017_Dufour360_Ingang_Dufour360Ingang

Grand Large 360 – du four som du vill!

batar_segelbatar_2016_Dufour382GL_Ingang_Dufour382GLIngang

Dufour 382 GL – tar lättja på stort allvar

Dufour 41 Classic

Dufour 41 Classic – klassisk och modern

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar