Trendspaning på segelbåtsfronten!

Trendspaning på segelbåtsfronten!

Gustav Morin

Det råder inga tvivel om att båttilverkarna satsar på att göra det mer bekvämt för sina kunder. Se videon när vi trendspanar på världens största båtmässa och bland annat snappar upp ett av de mer extrema exemplen – grillplattformen i aktern på nya Dufour 360…

En av de direkta spaningarna när vi kliver innanför portarna på världens största inomhusmässa för båtar – Boot Düsseldorf – är att ett genomgående fokus hos snudd på alla båttillverkare är komfort.

Det finns nästan ingen av de stora segelbåtstillverkarna som inte visar på nya funktioner som ska göra livet enklare till sjöss. Och då menar jag enklare i bemärkelsen – mindre utmanande och mindre energikrävande. Total inriktning på avslappning alltså. 

Det direkta exemplet är hur antalet soffor och dynor börjat bre ut sig på både den ena och den andra platsen och i allt större mått.

Jeanneau 440 har skapat ett nytt sätt att röra sig ombord på en segelbåt.

En tillverkare som sticker ut från mängden är Jeanneau som lyckats sänka ner skarndäck i aktern och på så vis skapat en walk around-lösning som är tänkt att förena det bästa av två världar – stor sitt- och liggyta och en löpbana runt aktern som är fri från hinder. I videon ovan förklarar vi mer. 

Danska X-Yachts sticker ut åt andra hållet. Vi kliver ombord på deras nya X4 med tillägget 9 och finner att de satsat fullt ut på rena ytor och raka stiliga linjer.

Bland annat har de lyckats gömma undan sprayhooden helt och hållet under all teak och trots att det är en ganska kappseglingsinriktad båt så hävdar de att båten fungerar fint utan travare till storseglet. Vinsten (såklart…) är att det ska bli enklare och bekvämare att röra sig ombord.

Det här stilfulla danska varvet har också förnyat stilen på nåten i teakdäcket.

Se också video när vi testar:
Dufour 310 – ny mot gammal i hård duell!

Ytterligare båtar som syns i trendspaningen är Najad 395 AC som hade världspremiär på mässan, Dehler 46 och Dufour 360 GL.

Dufour 360 GL stoltserade med grill på akterspegeln där tanken är att kocken inte behöver stjäla plats från middagssällskapet i sittbrunnen utan helt försvinner ur vägen genom att husera på badbryggan. Något som vår gastronomiske reporter fastnade för direkt och såklart berättar mer om i den inledande videon.  

Gustav Morin

Reportage_2018_Grill_i_aktern_Dufour_360_grillspaning

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Batliv-pa-vintern

Båtliv på vintern – vi utforskar Stockholms isiga skärgård

Hallberg-Rassy-69-Dusseldorf

Hallberg-Rassy 69 – första intrycken av den svenska bjässen

Saxdor 400 GTC gjorde storstilad premiär på båtmässan i Helsingfors.

Saxdor 400 GTC – hyttbåt med utfällbara skrovsidor

Seglingsexperten Jimmy Hellberg tar en titt på Jeanneaus Sun Fast 30 One Design. En Båt som kan bli en ny måttstock i entypsracing.

Jeanneau Sun Fast 30 OD – havskappsegling på lika villkor