Vi bygger bastu av stenar och presenning

Gustav Morin

Under inspelningen av vår teambuilding – ett skärgårdsäventyr i enkelhetens tecken – så  förverkligar Gustav sin dröm – att bygga en bastu med väldigt begränsade medel.

Tekniken, eller fenometet om man så vill, kallas sweat lodge och en är urgammal tradition som sägs ha sitt ursprung i  Sydamerika. Det är en religiös ceremoni som bara utövas att de äldsta i samfundet och som anses vara mycket kraftfull. Att utöva sweat lodging felaktigt anses som en stor förolämpning. 

Det handlar i grunden om att värma stenar över en eld för att sedan värma upp ett litet vindskydd som vanligtvis byggs med en grenstruktur och tätas med djurhudar.

När Hamnen.ses reportrar får en pressenning som enda chans till skydd över natten under sin 24-timmars teambuidling tar de tillfället i akt och bygger en egen version av en sweat lodge. Det blir alltså varken djurhudar eller spirituella ceremonier och man kan bara hoppas att ingen tar illa upp på grund av det något haltande utförandet. Men de lyckas iallafall få upp värmen. 

Det blir faktiskt riktigt varmt och hade de bara isolerat lite bättre med jord runt skarven mellan mark och presenning så hade nog temperaturen blivit ganska hög. Men värmen var ändå tillräcklig för att liva upp de av vårtempererat havsvatten nedkylda reporterkropparna. Därefter kunde sweat lodgen fungera som ett fint uppvärmt skydd för natten. 

Se hela äventyret här!

Reportage_2017_Teambuilding_bastubygge_170511_-_Teambuilding

Relaterade artiklar

Spektakulart_2018_Bastuflotte_till_Tallin_Bastuflotte_till_Tallinn_puff1

Med bastuflotte till Tallin!

batar_segelbatar_2017_Sailjet46_Sailjet_40

Sailjet 46 – större, bekvämare och snabbare!

racing_havskappsegling_2014_ARC2014_Ingang_ARCINGangFix

ARC – Starten har gått!

nyheter_2014_Champagnebat_Ingang_ChampagnebatenIngang

Buckler 23 – världens fulaste båt till salu

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar