Reversibla vinschar från Seldén

Redaktionen

Redaktionen

Seldéns reversibla vinchar

Seldén tar nu steget fullt ut i sin satsning på däcksutrustning och lanserar vinschar utvecklade med ett stort mått nytänkande. De går att reversera, man kan alltså även backa vinschen.

Konstruktionen är patenterad och lyfter begreppet vinsch mot en helt ny dimension. Vinschen har testats på ett tiotal båtar under de två senaste säsongerna.

Vinschen är manuell och av ”self-tailing” typ med två växlar framåt. Man börjar vinscha medsols med  snabbväxeln och växlar ner genom att rotera vinschhandtaget motsols.

Så långt är allting som vanligt. Det geniala med Seldéns vinsch är att linan släpps ut genom att man låter vinschen rotera baklänges.

På toppen av det specialkonstruerade vinschhandtaget finns en knapp som bekvämt trycks in med tummen och vinschen är klar för att backa.

Vinschhandtaget roteras medsols och linan slackas. Linan ligger kvar i self-tailingen hela tiden vilket gör att man enkelt kan trimma skot, fall och gaj utan att röra linan.

selden_10946-1

Snabbt fintrim är en farthöjande fördel för kappseglaren! En av dem som har testat är Anders Hansens Kracer 40R som i år vann stora klassen i Öresund SRS Cup.

”Vinscharna ger högre båtfart genom att det är så mycket enklare att trimma snabbt”, säger Anders.

För familjeseglaren innebär funktionen säkerhet – inga händer är i närheten av trumman när tampen matas ut. Eftersom vinschen manövreras med endast en hand är den idealisk för ensamseglare som kan styra och trimma samtidigt.

Vinscharna kommer att visas på METS Amsterdam den 16–18 november, därefter på Båtmässan i Göteborg i februari 2011. De kommer att finnas tillgängliga under våren 2011.

Seldéns reversibla vinchar

Relaterade artiklar

batprylar_2017_Furlex_Ingang_FurlexIngang

Furlex Electric – lätt, tålig och långlivad

batprylar_2015_Sittbrunnstalt_Ingang_TaltIngang_fix

Sittbrunnstält på mindre än tre minuter

batar_Lyxyachter_2015_LeksakForRika_Ingang_SuRiFix4

Jag är rik och uttråkad!

batar_motorbatar_2015_NoxEldriven_NoxIngang_NoxIngangFix

Eldriven mahognyracer god för 70 knop

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar