Så många kommer att drunkna i sommar

Redaktionen

Redaktionen

Hur många kommer att drunkna i sommarFör ett tag sedan ställde vi frågan här på Hamnen, ”Hur många kommer att drunkna i sommar” apropå en händelse på Västkusten med 12 personer i båten varav bara en hade flytväst”. Ingenting hände men det var kanske en kombination av tur, vackert väder och lite trafik. Sedan dess har Göta Kanalbolaget startat en flytvästkampanj ”Alla i båten bär flytväst” och nu går Mats Eriksson, VD på Sweboat, ut med en debattartikel ”15 personer kommer att drunkna i Stockholms län i år.”

Här är debattartikeln.

 

 

De senaste tio åren har 147 personer drunknat i Stockholms län visar statistik från Svenska Livräddningssällskapet*, i genomsnitt nästan 15 personer per år. Statistiken visar också att 30-40 personer kommer drunkna i samband med fritidsbåtar i riket. En lag om flytväst ombord på fritidsbåtar kan rädda livet på 30 svenskar varje år. Därför bör en sådan införas, menar Mats Eriksson, VD för Sweboat, Båtbranschens Riksförbund.

När man är på sjön är det viktigt att använda flytväst. Många anser sig kunna simma men saknar ofta förståelse för våra kalla svenska vatten. Om olyckan är framme på våren, när det bara är några få grader i vattnet, är det lätt att gripas av panik och drabbas av hypotermi. Är det långt till land och man saknar flytväst är man mycket illa ute.

Statistik från Svenska Livräddningssällskapet visar att 400 människor drunknat i samband med fritidsbåtar de senaste 10 åren, om dessa personer burit flytväst hade 75 procent av tragedierna kunnat undvikas, vilket motsvarar 300 människoliv.

Efter att Titanic förliste 1912 infördes internationella bestämmelser om att flytvästar i tillräckligt antal skulle finnas ombord på alla passagerarfartyg. Sjölagens 9§ lägger ansvaret för säkerheten ombord på båten hos befälhavaren. Men det finns i dagsläget ingen lag på att flytväst ska finnas ombord på fritidsbåtar.

Den typiska olyckan med fritidsbåt är då en äldre man på egen hand ger sig ut på sjön till exempel för att fiska. Turen sker ofta i en liten sjö i lugnt väder. Han använder inte flytväst och är ensam när han faller överbord, om han använt flytväst hade hans chanser att överleva ökat kraftigt.
Flytvästen bör jämföras med bilens säkerhetsbälte som när det infördes möttes av kritik. Idag är bältet en självklarhet för de flesta och har räddat tusentals liv**.

– Det finns flytvästar för alla aktiviteter på sjön, för alla åldrar, i alla storlekar och i alla prisklasser. Moderiktiga och smidiga flytvästar finns i många olika varianter. En flytväst kostar från tvåhundra kronor och är därför en billig livförsäkring. Med andra ord, det finns inga förnuftiga argument för att inte använda flytväst, säger Mats Eriksson.

*Drunkningsolyckor 2009, Svenska Livräddningssällskapet, 2010-01-13, www.sls.a.se
**http://www.alltommotor.se/artiklar/nyheter/trepunktsbaltet-50-ar-1.14639 2010-04-30

Mats Eriksson, VD, Sweboat

 

Hur många kommer att drunkna i sommar

Relaterade artiklar

Superladdare från BKK/Plug

Nu byggs Nordens första marina nätverk för snabbladdning

Stridbat

Äntligen – nu kan man starta en egen flotta med stridsbåtar!

U-kajak

U-kajak för en miljon kronor stridsberedd i Vaxholm!

KungsholmenA-scaled-e1618408327930

Nu är det bevisat – nöden har lag!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar