Så slipper du slabba med dyr bottenfärg!

Redaktionen

Det finns flera bra sätt att slippa slabbandet med dyr bottenfärg. Ett av dem är att få havstulpanvarningar via SMS.

Bottenfärg har i alla tider betingat ungefär samma literpris som en bättre whiskey. Därför är alla möjligheter att slippa undan det dyra slabbandet på vårarna frestande. 

Två tvättar räcker
Och slippa kan man. Speciellt på ostkusten och i insjöarna där det räcker att tvätta av botten en eller ett par gånger per sommar i en bottentvätt eller med en skurborste för att hålla beväxningen stången.

Att riva av botten med en rotborste en eller ett par gånger per båtsäsong räcker i de allra flesta fall gott för den som lever båtliv på ostkusten eller i insjöar. 

Det gäller dock att göra det vid exakt rätt tidpunkt det vill säga precis så havstulpanerna har satt sig på båtbotten utan att för den skull ha satt sig för hårt.

Var beredd när de kommer!
För ändamålet har Skärgårdsstiftelsen ända sedan i början av 2000–talet haft en SMS-tjänst som skickar en varning när havstulpanerna är som mest på hugget.

… eller så kan man låta lyfta båten och spola av den på en spolplatta. 

Det sker oftast två och i vissa fall tre gånger per båtsäsong.

Det finns som bekant flera alternativa metoder för att slippa påväxt på båtbotten, man kan också använda skrovduk eller förvara båten på land (se länkar längre ner.)

Nu tar Svenska Båtunionen över det framgångsrika projektet som idag har sin hemvist hos Båtmiljö.se som också startades på initiativ av Skärgårdsstiftelsen.

Spana på egen hand?
I samma veva lanserar man ett ”gör-det-själv-kit” där man kan ha egen havstulpanvarnare vid sin båtplats och själv kan se när det är dags att tvätta skrovet, säger Peter Karlsson.

Havstulpanvarningen har idag cirka 14 500 sms-användare och 4 000 mail-användare och nu hoppas Peter Karlsson, verksamhetschef på Svenska Båtunionen, att få en ännu större spridning på informationen.

Inledningen på denna artikel ska inte tolkas som att Hamnen.se uppmanar båtfolket att konsumera mer whiskey. Förslaget stannar vid att om möjligt sluta med bottenmålningen.

Anmälan och mer info om SMS–tjänsten här.

Fakta Havstulpanprojektet:
Startades av Skärgårdsstiftelsen i början av 2000–talet. Idag finns observatörer som undersöker havstulpanernas liv på 140 platser mellan Umeå och Trelleborg.

Genom att studera en påväxtplatta varje vecka under sommarsäsongen kan observatörerna rapportera när havstulpanerna börjar växa just i deras vik.

Tvätta i rätt tid
Syftet med Havstulpanprojektet är att minska spridningen av miljöfarliga ämnen i naturmiljön. Genom att ta reda på när havstulpanerna sätter sig fast kan båtägare få information om när det är dags att tvätta båtbotten.

Båtägare kan då slippa använda dyr och giftig bottenfärg som påverkar våra grunda vikar och Östersjön negativt.

Miljo_2018_Havstulpan_Ingang_HavstulpanIngang

Relaterade artiklar

Skargardsstiftelsen_tillsynsman_bat

Skärgårdsstiftelsen sparkar hälften av tillsynsmännen

Havstulpan_batbotten

Tulpanvarning i Skåne, Blekinge, Kalmar och Östergötland

Havstulpaner_Varning_SBU

Varning – havstulpanerna kommer på bred front

TulpanIngang

Havstulpanerna kommer!

Visa 1 Kommentar

1 kommentar till “Så slipper du slabba med dyr bottenfärg!”

  1. Hej,
    Applicerade Silicon One efter kosten alla regler på en mindre segelbåt 6,7m som ligger på västkusten och det växte enormt på den varför den fick tas upp ett antal gånger för rengöring. Nu har jag hört att om man blandar Cayenn-peppar i bottenfärg så fastnar inga havstulpaner mer. Det tänkte jag testa inför nästa säsong men undrar om någon annan har erfarenhet av detta och om det skulle funka på Silicon One?
    Stigfinnaren II

    Svara

Lämna en kommentar