Scandica 420 – fabriksnya båtar fulla av PET-flaskor

Redaktionen

Redaktionen

En ägare till en ny Scandica 420 Vertical Pro fann att utrymmet mellan skroven var fullt av tomma PET-flaskor när han skulle montera en spöhållare.

Debatten är het och tidvis upprörd i den Facebookgruppen för ägare av Scandica-båtar. Anledningen är att en av medlemmarna fann att utrymmet mellan skroven på hans båt var full med tomma PET-flaskor.

Han lade upp en bild på Facebook som visar hur ett antal petflaskor trängs i utrymmet mellan skroven och reaktionerna kom snabbt.

”Billigt och oseriöst”, kommenterar en upprörd röst. En annan undrar om det är ett ”aprilskämt” och en tredje meddelar att han nästan hade bestämt sig för att köpa en Scandic 420 men att hans ”intresse nu hade fått sig en rejäl törn”.

Andra inlägg i denna Facebookgrupp är inte lika negativa till PET-flaskor i fabriksnya båtar:

”Det är säkert inget fel på Pet-flaskor som flytelement. Men man kunde väl ha gjort det snyggare än på bilden genom att rada upp dom lite finare samt tagit bort etiketterna från flaskorna? Det ger inget vidare proffsigt intryck så som det ser ut på bilden.”

Eller:

”Man får ju stå på huvud ner i luckor och halvt vrida skallen ur led för att se flaskorna så jag förstår inte vad problemet är? Helt onödigt att lägga pengar på att göra det snyggare. Mycket bättre att lägga pengarna på alla dom saker dom gjort och som gör Scandica 420 till den kanon båt den idag är.”

Hamnen.se nystar förstås vidare i ärendet och ringer Christer T-Juneborg, VD på Scandica of Sweden, företaget som låter tillverka dessa båtar i Polen:

– Det stämmer att vår minsta modell, Scandica 420, har PET-flaskor som flytmaterial mellan skroven, säger han. Och fortsätter:

– Men jag tycker inte alls att det är något fel i det. Tvärt om. I Polen har man inget system för pant och återvinning av PET-flaskor därför är det bra om flaskorna kommer till användning i våra båtar. PET-flaskor är lätta, de håller hur länge som helst och suger upp mindre vatten än många av de skumvarianter som man annars brukar fylla utrymmet mellan skroven med. Att plocka bort etiketterna känns också onödigt eftersom de skräpar ner naturen.

Hamnen.se kontaktar också Christer Bergström på Transportstyrelsen. Han jobbar med förebyggande säkerhetsarbete i fritidsbåtar och kontrollerar att CE-märkta båtar verkligen håller måttet.

– Jag har ingenting emot PET-flaskor som flytmaterial mellan skroven på båtar och kan inte heller påstå att det skulle vara något fel ur säkerhetssynpunkt, säger han.

Om Scandica of Sweden kommer att leverera båtar med PET-flaskor mellan skroven även fortsättningsvis är ännu inte bestämt.

– Jag är naturmänniska, jägare och miljövän och skulle helst vilja fortsätta med PET-flaskor mellan skroven eftersom det har flera fördelar. Men eftersom jag fick en avbeställning så sent som idag på grund av denna debatt så får jag se, avslutar Christer T-Juneborg.

nyheter_2015_PETScandica_PETNyIngang_PETsamman

Relaterade artiklar

Boatlife

Pandemin har skapat ett skifte i båtlivet

Two-stroke Transportstyrelsen-2

Transportstyrelsen uppmanar – byt era motorer!

nyheter_2019_GPS_strul_Transportstyrelsen_GPS_ur_funktion

Transportstyrelsen varnar – din GPS kan bli värdelös 6 april

Miljo_2018_HorsstenasledenAvslag_Ingang_HorsstensledenAvslagIngang

Horsstensleden stoppad!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar