1-1 i matcher efter Nya Zeeländskt haveri

Gustav Morin

Gustav Morin

Nya Zeeländarna inledde starkt men fick tekniska problem och Luna Rossa kunde ta hem segern i den andra finalmatchen. Nu står det 1-1  i matcher. Men mest intressant var när Oracle testade sina vingar mot Nya Zeeland.

Den som vinner finalen i Louis Vuitton Cup är den som får möta försvararen av America’s Cup – Larry Elissons Team Oracle Racing.

Team New Zealand har tidigare känts helt överlägsna Luna Rossa, de var det första laget som lyckades få sin 72-fotare att flyga. Men mycket kan gå fel. All teknik ombord är känslig och i nattens match blev det akilleshälen.

Elproblem
Nya Zeeländarna tog starten, även om det var jämt, och sen drygade de snabbt ut sin ledning. De låg 400 meter före när båten plötsligt stannade nästan helt. De hade problem med elektroniken som i sin tur slog ut hydrauliken som är helt avgörande för att det ska gå att segla båten.

Flyger på kryssen
Nästan än mer intressant än själva racingen var när Team New Zealand kryssade jämsides med försvararen Oracle, som var ute och tränade. De såg till en början lika snabba ut men så plötsligt lyfte Oracle på sina bärplan och drog ifrån rejält.

Det var första gången vi sett en AC 72 flyga på kryssen. Om Oracle har full kontroll över det och vinnaren av Louis Vuitton Cup inte klarar av det, så är matchen redan över. Om inte tekniska problem uppstår.

Se hela reprisen.

racing_bankappsegling_2013_Louis_Vuitton_Cup_Louis_vuitton_final_2_AK_AC34AugustD17_4805-780x519_490x260_playknapp

Relaterade artiklar

Oceanbird_image_Wallenius_Marine

Oceanbird – svenska bilfraktarfartyget ska kapa utsläppen med 90 procent

M 20, foto Richard Låftman

Heroiska svenska minsveparen åter i bruk efter ideella insatser

bellona

Gångläget är allt – och hör sen!

tunnel

Norge bygger tunnel för passagerarfärjor!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar