10 000 sjömil med PET-flaskor

Redaktionen

Redaktionen

Segling&miljö

10 000 sjömil med PET-flaskor Egotrippad greve eller kämpande miljöaktivist? Eller både och?
TV-aktuelle David de Rotschild är i full färd med att sjösätta sitt senaste projekt ?  segla 10 000 sjömil över Stilla Havet i ”Plastiki”, en 60-fots katamaran gjord av 12 500 PET-flaskor.

 

 

David de Rothschild och en handplockad besättning av forskare, äventyrare och film-team håller nu på att förbereda sin katamaran gjord av PET-flaskor och en ny typ av återvinningsbar plast för att segla över Stilla Havet från San Francisco till Sydney.
– Det är dags att tänka avfall som en resurs, menar David de Rothchild på projektets facebooksida.

David de Rothschild är bank-arvinge och sponsrad av en schweizisk urmakare. Med sin besättning kommer han att utforska ett område som kallas ”Eastern Garbage Patch” ? ett område med skräp lika stor som Frankrike.

Det upptäcktes 1997 av en kalifornisk seglare och miljöaktivist vid namn Charles Moore, som var på väg hem med sin besättning från en kappsegling i Hawaii.

Han bestämde sig för att ta en genväg tillbaka över ett område som sjömän länge undvikit, kallat Virvla. Där ligger ett stationärt högtyck och flera stora havsströmmar konvergerar där. I den jättelika virvel av vattenströmmar samlas ofantligt mycket skräp som kommer från kusterna i Sydostasien, Nordamerika, Kanada och Mexiko.  För femtio år var praktiskt taget allt detta skräp biologiskt nedbrytbart. I dag består 90 procent av plast.

”Det tog oss en vecka att komma över och det fanns alltid någon plastsak guppade runt båten,” säger Moore till telegraph.co.uk.
”Kapsyler, tandborstar, plastpåsar, plastflaskor och behållare av alla möjliga slag. Det var så sorgligt och vi fick en allt starkare känsla av att något var fruktansvärt fel.. Två år senare åkte jag tillbaka med ett finmaskigt nät, och det var verkligen häpnadsväckande upptäckt. ”
”Vi hittade sex gånger mer plast än plankton. Ingen hade en aning om detta eller vad det kan betyda för marina ekosystem.

Det är alltså detta område David de Rotchild och hans besättning på ”Plastiki” ska titta närmare på och rapportera om.
”Plastiki” är givetvis en hyllning till Thor Heyerdahls ”Kon ?Tiki”, gjord i balsa som seglade i Stilla Havet 1947. Två av Thor Heyerdahls barnbarn är med i besättningen som har brittiska Jo Royle som skeppare.

www.theplastiki.com

10 000 sjömil med PET-flaskor

Relaterade artiklar

Superladdare från BKK/Plug

Nu byggs Nordens första marina nätverk för snabbladdning

Stridbat

Äntligen – nu kan man starta en egen flotta med stridsbåtar!

U-kajak

U-kajak för en miljon kronor stridsberedd i Vaxholm!

KungsholmenA-scaled-e1618408327930

Nu är det bevisat – nöden har lag!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar