100-fotaren Rambler kapsejsar i Fastnet Race

Gustav Morin

Gustav Morin

Rambler 100 kapsejsadFastnet Race har skördat sina offer genom åren. På måndagskvällen tappade extrema snabbseglaren Rambler sin svängköl och kapsejsade med 21 man ombord. Fem man tappade kontakten med båten men alla räddades till slut.
– Materialet måste helt enkelt ha gett vika, säger Magnus Woxén som seglat tidigare versionen av Rambler.

Rambler 100 kapsejsade mellan Fastnet Rock och Pantaenius Buoy strax innan 21 på måndagskvällen. Med hjälp av en stor räddningsbåt från RNLI (Royal National Lifeboat Institution), två helikoptrar och ett irländskt fartyg kunde alla 21 i besättningen räddas.

Fem personer sägs ha fallit i vattnet och tappat kontakten med båten. De flöt iväg men tack vare att de bar Epirbs kunde sjöräddningen se deras positioner och hitta dem.

Mick Harvey, båtansvarig tillika besättningsman, rapporterade följande till sin bror Neil:”Båtägaren George David och hans vän Wendy var två av dem som fick tillbringa över fem timmar i vattnet innan de blev räddade. De behandlas nu för hypotermi men verkar vara ok liksom alla andra i besättningen”.

Båten är designad av kände argentinaren Juan Kouyoumdjian som bland annat designat de senaste vinnarbåtarna i Volvo Ocean Race.

– Båten har helt enkel tappat kölen och det beror med största sannolikhet på att materialet gett vika. Antingen handlar det om materialfel eller så är konstruktionen för svag, kommenterar Magnus Woxén som seglat ett flertal liknande båtar, bland annat i Volvo Ocean Race.

– Nu kommer de förmodligen att försöka skära loss masten, bärga in båten i lä och välta den på rätt köl, avslutar han.

Rambler_100_kappsejsad

Foto: Carlo Borlenghi

rambler_rescue_phaedo1

Richard Langdon / www.oceanimages.co.uk

Rambler_fastnet_rock

© Rolex-Daniel Forster

Rambler_seglar

© Rolex-Daniel Forster

Här följer videointervju direkt efter räddningen med legendariske fördäckaren Jerry Kirby från USA. Han är 54 år gammal men fortfarande en besättningsman i toppskiktet och en av de galnaste seglarna som lever.

http://www.youtube.com/watch?v=UjjYb95SvPk

Enligt bloggen Tangosailing deltar en svensk Linjett 33a som heter Flamman IV, den ligger på plats 32 av drygt 60 deltagare i klass IRC 4.

 

 

Rambler 100 kapsejsad

Relaterade artiklar

racing_havskappsegling_2017_FastnetRace_Ingang_FastnetIngang

Rekordstort startfält i årets Fastnet Race

racing_havskappsegling_2015_Les_Voiles_St_Barth_Puff_St_Barth_Comanche

Höjdpunkterna från Les Voiles de St Barth

bloggare_adrenalin_2015_Les_Voile_st_Barth_Pahedo_Comanche

200 miljoner kölbåt får stryk av fattigmansracer

z21 svängköl

Z 21 med svängköl

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar