16-åriga Laura Dekker seglade ensam runt jorden

Redaktionen

Laura Dekker är yngsta jorden-runt-seglaren.Det tog ett år och en dag för Laura Dekker att segla ensam runt jorden med 38-fotaren “Guppy”. Med det är hon inte snabbast runt jorden, men däremot den yngsta: Laura Dekker är bara 16 år.

Laura Dekker föddes ombord på en båt när hennes föräldrar var ute på en sju års långsegling och har i princip vuxit upp ombord på båtar.

När hon var 6 år seglade hon sin optimistjolle tvärs över sjön där hon bodde och när hon var 13 genomförde hon sin första längre ensamsegling, från Nederländerna till England.

16-åriga Laura Dekker seglade ensam jorden runt.

Laura Dekker på väg in till Sint Martins hamn. Foto: solozeilster.hyves.nl

Nu är Laura Dekker alltså också världens yngsta som har seglat ensam jorden runt, 366 dagar tog det. Det tidigare rekordet hade australiska Jessica Watson, som bara några dagar innan hon fyllde 17 år fullbordade sin resa 2010.

Laura Dekker gick i mål på den nederländska ön Sint Maarten i Karibien, som också var startpunkt för äventyret.

“Det fanns tillfällen då jag tänkte ‘vad fan gör jag här ute’, men jag ville aldrig avbryta, sa Laura Dekker till reportrar i hamnen enligt The Telegraph.

Hennes segling är långt ifrån okontroversiell. Sociala myndigheter hemma i Nederländerna försökte stoppa hennes jorden runt-planer. Hon ansågs vara för ung och myndigheterna menade att hon i stället för att segla borde sitta i skolbänken.

Saken avgjordes till slut i domstol, som gav tillstånd till seglatsen. Laura Dekker fick dock lova att hon skulle köpa en större båt med avancerad navigationsutrustning, lära sig första hjälpen och skriva in sig på en distansutbildning för att på så sätt klara skolgången.

Seglatsen kommer inte att noteras i Guiness rekordbok, eftersom företaget inte vill uppmuntra andra unga seglare att försöka slå rekordet.

Laura Dekker själv har bloggat om att hon är så trött på bråket som hennes segling orsakar att hon funderar på att lämna Nederländerna och flytta utomlands.

 

 

Laura Dekker är yngsta jorden-runt-seglaren.

Relaterade artiklar

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar