24 000 sjömil kvar

Redaktionen

Redaktionen

 

Tvåmanna -besättningarna i Barcelona World Race har under fredagen seglat i fem dygn. Leder gör ”Pabrec Vibrac” med Jean-Pierre Dick och Damian Foxall. De är hårt jagade av ”PRB” med Vincent Riou och Sébastien Josse, endast 9 sjömil efter ledarna. 24 000 sjömil återstår till målet i Barcelona.

Det är det här som väntar de nio båtarna i Barcelona World Race Bilden är från soloseglingen jorden runt Vendee Globe.

Barcelona World Race är ytterligare en av alla jorden runt kappseglingar. Det som är utmärkande för denna tävling med start och mål i Barcelona är att besättningen består av två personer och seglas non stop.

Båtarna är av samma typ som i enmanskappseglingen jorden runt, det vill säga IMOCA Open 60. Här finns allt vad som går att få i tekniska finesser som svängköl, avancerad rigg och lättdrivet skrov.

Det är premiär för denna tvåmanna-segling jorden runt. Arrangörerna hoppas genom att ha två man i besättningen att tempot ska skruvas upp i jämförelse med det i soloseglingen. I Vendee Globe ligger vinnartiden på 87 dygn. Här hoppas samtliga deltagare att klara varvet under 80 dygn.

Hugo Boss med rutinerade Alex Thomson och skicklige navigatören Andrew Cape seglar för att vinna

 

De flesta av deltagarna har ett eller flera varv runt jorden redan bakom sig, men för förvånansvärt många är det debut. Å andra sidan kan sägas att ingen av dem är några duvungar. Har de inte seglat runt jorden tidigare har de minst kappseglat över Atlanten ett antal gånger.

Av de 18 deltagarna är två kvinnor. Fransyskan Servane Escoffier, 26, seglar med spanjoren Albert Barques ombord på Educacion sin Fronteras, samma båt som Ellen McArthur tidigare segla non stop jorden runt med. Då under namnet Kingfisher.

Servane Escoffier, 26 år från Frankrike

2006 ? Andraplats i Route du Rhum, Open 50. Segrare i SNSM Rekord, Open 50
2005 ? Trea i Transat Jacques Vabre, Open 50. En säsong med Mumm 30, Eminence Team
2004 ? Match Racing serien, kvinnlig besättning andra plats i Swedish Match Cup
2003 ? 12:a i Transat Jacques Vabre, Open 60


Educacion sin Fronteras är en högoddsare. Gammal båt och ingen större racingerfarenhet på den här nivån bland besättningen

Den andra kvinnan är också en fransyska. Michèle Paret, 52, seglar med sin man Dominique Wavre, 52, ombord på Temenos.

Michèle Paret, 52 år från Frankrike
2007 ? 4:a i Rolex Fastnet Race (IMOCA Class). 4:a i Calais Round Britain Race
2005 ? 7:a i Transat Jacques Vabre
2003 ? Trea i Rolex Fastnet Race
2001 ? 7:a i Transat Jacques Vabre
1998 ? 2:a i 2-handed AG2R Transat
1990 ? 2 etapper Whitbread Race

Temenos seglas av ett gift par med lång erfarenhet av varandra och livet till sjöss. Kan nå en pallplats

Estrella Damm med Guillermo Altadill och Jonathan McKee hör till toppfavoriterna. Här vimlar det av medaljer i alla möjliga tävlingar, Whitbread, OS. Americas Cup och VM.

Delta dore är en ny Farr-båt med Jeremy Beyou och Sidney Gavignet ombord. Jeremy tillhör franska soloseglareliten och Sidney har seglat flera Whtibread/Volvo Ocean Race.

Mutua Madrelena hette tidigare Ecover 2 och seglades då av Mike Golding. Javier Sanso Widmann och Pachi Rive får det svårt, både med gammal båt och bristande erfarenhet.

PRB med Vincent Riou och Seb Josse tippas som vinnare av hamnen.se. Här seglar flottans mest erkända navigatörer. Vincent hör till absoluta toppeliten inom solosegling. Seb var skeppare ABN AMRO II i senaste Volvo Ocean Race. Tillsammans var de överlägsna segrare i årets Fastnet Race, IMOCA Open 60-klassen.

Veolia Environnement är designad av Juan Kouyoumdjian, samme man som ritar för Ericsson Racing Team. Båten är uppgraderad och Jean Luc Neilas och Roland Jourdain kan ses på pallplats när Barcelona Race är över.

Starten för Barcelona Wolrd Race gick söndagen den 11 november

Följ besättningens dagliga rapporter, klicka här

Se vilka som leder, klicka här

Kolla blur.se. Peter Gustafsson var i Barcelona före start och gjorde reportage, klicka här

http://barcelonaworldrace.org

racing_havskappsegling_barcpabrecvibrac

Relaterade artiklar

racing_havskappsegling_barckaphornpuff

Barcelona World Race: Kap Horn om babord

nyheter_1161355840-06_14803-orange-project-70-custom

Trimaran krockade med container

Sju ensamseglare

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar