80 knop – nytt rekord med segelbåt i sikte!

Elias Johansson Rimsby

Om det går som tre ingenjörer på Ecole polytechnique de Lausanne hoppas så kommer man att ha seglat i över 80 knop någon gång under 2022.

Det är alltså ingen dålig satsning för inte nog med att man hoppas slå det gamla rekordet för segelbåtar. Man tänker också slå det rejält – eller vad sägs om en marginal på över 14 knop?

För så mycket handlar det om då det gällande rekordet, som innehas av australiensaren Paul Larsen och Team Vestas SailRocket 2, ligger på 66,45 knop.

SailRocket 2 var för den som minns en farkost som kanske inte hade så många likheter med en normal segelbåt, så som vi tänker oss sådana. Och värre blir det nu.

Det stående rekordet ska slaktas – med 14 knop!

 

När det gäller våra Schweiziska ingenjörer så har de skapat en farkost som knappt har någon likhet med en segelbåt alls.

För att uppnå de hiskeliga farterna så ska farkosten foila. En intressant idé då många i nuläget verka se begränsningar för undervattensfoils vid farter över 50 knop. Men så liknar den heller inte alls de nuvarande foilande fartmonstren och stabiliteten verkar komma från en fenförsedd utriggare snarare än från en foil. Ytterligare en markant skillnad är att den istället för segel eller vinge ska drivas med en kite.

 

Farkosten kommer att vara sju meter lång, sex meter bred och bara att väga 150 kg.

Fartrekordets kriterier handlar om att segla en rak bana på 500 meter och uppnå en så hög medelfart som möjligt. Det nuvarande rekordet har stått sig sedan 2012 och var resultatet av elva år hårt arbete, som bland annat inkluderade ett par lika spektakulära som skrämmande krascher.

Hamnen.se återkommer i ärendet när detta projekt når nästa milstolpe.

Speed record boat

Relaterade artiklar

Rekord-med-Fjordling-i-81-knop

Fjordling 17 ht med nytt svindlande fartrekord – 81,1 knop!

Speed sailing record

Världsrekord – segling i 80 knop!

RC_boat_worlds_fastest

179 knop – fartrekord till sjöss!

Speed record windsurfing Namibia

Vindsurfing i 33 m/s!

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar