Race tre och fyra i finalen av America’s Cup | LIVE

Gustav Morin

I gårdagens båda race blev det riktigt spännande med kontakt mellan båtarna, ledarväxling, tajta manövrar och farter långt över 40 knop. Idag är det dags igen. Livesändningen startar klockan 22.00.

– Dimman låg tät över San Francisco i morse men det borde inte hindra sjöbrisen från att dra igång, säger Ian Murray som är den chefen över America’s Cup-organisationen.

Han tror att vindarna kommer att likna gårdagens, vilket skulle innebära helt perfekta vindar på nästan 10 m/s som ger fantastiskt publikfriande segling med osannolika farter.

–Jag tippar att det blir omkring 7 m/s i första racet lite mer i det andra, säger Murray.

Skicklighet kommer avgöra
Igår vann den Nya Zeeländska båten med 2-0. De kändes möjligen aningen snabbare på kryssen medan Oracle verkade kunna hålla samma fart på undanvinden men med en något lägre kurs. Teamen verkar överens om att det inte är särskilt mycket som skiljer prestandamässigt och att det nu handlar om att ta rätt beslut och lyckas med manövrarna för att vinna.

Överbord
Men det är små marginaler och mycket kan gå fel. Vissa tror att det bara är en tidsfråga innan det börjar flyga kolfiberdelar åt höger och vänster. Det visade inte minst Oracles skeppare Spihill när han luffade upp med hjärtsviktsavstånd innan första rundningsmärket i första racet. Även besättningarna lever farligt och det är lätt hänt att trilla i. Det hände också igår. En person halkade när han skulle springa ner i lä. Men som tur är för Oracle så hände det innan racet startade.

Reglerna har ändrats på den här punkten. Nu får båtarna fortsätta när en besättningsman trillar av. Men det är knappast någon man vill utnyttja för att lätta vikten. Det är ett stort handikapp att mista två starka händer, vinscharna behöver snurra lika snabbt i lättvind.

Fusket slår hårt
Det är först till nio segrar som gäller för Nya Zeeländarna, det är vad som står i seglingsföreskrifterna. Men för amerikanarna gäller elva vinster, då de fått straff på två poäng för fusk i AC 45-serien.

racing_bankappsegling_2013_Americas_Cup_Final_2_AC_final_3o4_puff_play

Relaterade artiklar

Alinhgi_kapsejsning_Barcelona

America’s Cup – kapsejsade under första träningen

Elbat-med-bransleceller-satter-rekord

Chase Zero – 28,3 knop i 151,2 sjömil på vätgas och el

Artemis_Foilande_Arbetsbat

Artemis – första foilande och eldrivna arbetsbåten provkörd

Team_New_Zealand_Chase_Zero

Första testen av den revolutionerande vätgasbåten

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar