America’s Cup – den historiska slutstriden

Redaktionen

Redaktionen

{}

Oracle låg under med sju matcher och har nu mirakulöst lyckats kvittera. I kvällens match, som blir den nittonde, kommer den historiska finalen att avgöras.

Medelåldern på Oracle är 32 år, precis som den yngste seglaren på den Nya Zeeländska båten som bland annat har 56-årige Grant Dalton ombord.

Efter 18 matcher kanske det börjar bli skillnad mellan båtarnas besättningar rent fysiskt och att det är en anledningen till att Oracle har skaffat sig ett stort övertag. Mer troligt är att Oracles designers har jobbat i skift för att utveckla och optimera båten.

Inledningsvis var ju Emirates Team New Zealand smått överlägsna, inte minst i manövrar och på kryssen. Nu är det omvänt. I gårdagens match tog Oracle igen flera hundra meter efter en dålig start och ”foilade” om sin konkurrent på kryssen. Den manövern var historisk i sig, liksom mycket annat i denna den 34:e upplagan av America’s Cup.

Nya Zeeländarna ledde med sju sekunder vid lärundningen och bara några ögonblick senare blev de omseglade av Oracle som seglat över 30 knop på kryssen. Oavsett vem som vinner idag kommer den här upplagan av Cupen att gå till historien som den med flest seglade matcher. Alltså 19 matcher av 19 möjliga. Den blir också historisk för högsta seglad fart med 47,57 knop, satt av Emirates Team New Zealand.

racing_bankappsegling_2013_Americas_Cup_Final_19_Cupfinal

Relaterade artiklar

Taiga Orca 14

Taiga Orca – muskulös eldriven vattenskoter till Sverige

Livingofgrid

Långsegling med liten budget – fem år på en 30 fotare

Heating your boat

Heta tips – så håller du varmt ombord!

Over Atlanten Discovery+

Nya kändisar och ny skeppare har kastat loss Över Atlanten

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar