America’s Cup – spektakulär kappsegling med fin framtid

Gustav Morin

Gustav Morin

AC45 Youth Challenge KSSSTvå dagar med fantastisk katamaranracing i världsklass har ägt rum i italienska Neapel. Och spektaklet fortsätter idag och i helgen. Läs mer om livesändningarna, se bildspel med häftigaste ögonblicken och de senaste filmerna. Tv-sändningarna är på en helt ny nivå med fina vinklar och grafik som gör att alla kan följa och förstå racingen.

Tablån för Livesändningarna från America’s Cup:
April 13: 13:30 – Match racing (Quarterfinals 3-4); 14:15 – Two fleet races
April 14 – 13:30 – Seglingarna inställda på grund av hög sjö, istället sänds inslag med höjdpunkter från tidigare race.
April 15 – 13:50 – AC500 Speed Trial; 14:55 – One fleet race (weighted points); Awarding of Fleet Racing Championship, Naples

Första dagen blev ett spektaluärt inferno av vågor, flygande båtar, brutna vingar och sargade besättningar. Allt till publikens stora fascination. Dag två var mer sansad med laber sjöbris och solsken. Men det fina med den här kappseglingserien är att racingen ändå blir spektakulär. Båtarna når nära 20 knop även i lätta vindar och besättningarna har ständigt hög puls.

America’s Cup-organistionen har också infört ett antal nya regler för att göra racingen tajtare och roligare att följa. Den för tittaren tydligaste ändringen är att båtarna inte snurrar för att ta sina straff. Istället blinkar en lampa som säger att de blivit straffade, varpå de måste stanna båten och vänta tills lampan ger grönt ljus.

Till skillnad från tidigare America’s Cup-seglingar är det inte lika stora skillnader mellan teamen. Budgeterna mellan teamen skiljer sig fortfarande enormt men båtarna är likadana och det är inte bara de rika som tar hem segrarna. Team Korea med svenska Magnus Holmberg som coach har till exempel varit med och slagits i toppen ett flertal gånger. Det finns också föera unga mannar med som både besättning och skeppare. Till exempel seglar australiensiske Kyle Langford, 22, på en av Oracles båtar. Han har haft en spikrak karriär uppåt genom att segla med Hamnens medarbetare Torvar MirskyWorld Match Racing Tour.

Den nya America’s Cup-serien, som ska fungera som förserie till riktiga America’s Cup 2013, har givit flera jolleseglare och katamaranseglare en ny chans till en professionell seglarkarriär. Statusen för att ha presterat i till exempel A-katamaran, Formula 18, Tornado, 49er och Moth-jollar har blivit än större än tidigare. En som fått chansen som skeppare är Darren Bundock som vunnit otaliga VM i bland annat Tornado och Formula 18 men inte tidigare gjort någon omfattande storbåtskarriär. Nu seglar han på en av Oracles båtar.

Precis innan han blev antagen seglade han orienteringsseglingen Formula 18-seglingen Raid Revenge i Stockholms skärgård, en tävling som visar på uppsvingen för intresset av flerskrovssegling i Sverige. Det kan man nog till viss del tacka America’s Cup för. Sedan det blev klart att världens mest prestigefyllda regatta skulle avgöras i flerskrovsbåtar flerskrovsbåtar gjort stärkt sitt intåg på alla plan i båtbranschen. Det blir stadigt mer accepterat att segla flerskrov med familjen och det drar många nytända seglare tillbaka till sporten. Till exempel har det aldrig funnits så många Formula 18-seglare i Sverige som nu och Raid Revenge blev fullbokat två dagar efter att anmälan började.

Det är också kul att följa utvecklingen av proffseglare som blivit tvungna att lära sig flerskrov. Till exempel Terry Hutschinson på Artemis, Russel Coutts som tidigare seglade en av Oracles båtar och Dean Barker som varit skeppare på AC-klass 5 båtar ett par gånger tidigare.

Dean Barker och hans Team New Zealand har hittills dominerat seglingarna i Neapel. Idag kl 13.30 fortsätter seglingarna.

Första dagens stormiga seglingar från Neapel:

http://www.youtube.com/watch?v=8minGQhGG9o

Något mer sansade seglingarna från dag 2:

http://www.youtube.com/watch?v=OczqpFF2fHQ

Seglingarna från dag 3:

http://www.youtube.com/watch?v=AaNy7mtTtt8

America’s Cup-organistaionen sänder serien ”Inside America’s Cup”. Här är avsnittet som visar förberedelserna inför regattan i Neapel som pågår nu:

http://www.youtube.com/watch?v=1vzqQFm2xEw

 

AC45 Youth Challenge KSSS

Relaterade artiklar

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar