Arabiska båten vann monsteretappen

Gustav Morin

Gustav Morin

m37873 sca-150404-elled-02373-2 PuffEfter en intensiv etappavslutning lyckades Abu Dhabi Ocean Racing vinna femte etappen till Itajaí, Brasilien. De utökar därmed sin ledning i den totala poängställningen. Värre är det för tjejerna på Team SCA.

– Den har varit en monsteretapp, säger Abu Dhabi Ocean Racings brittiska skeppare Ian Walker. Vi har seglat väldigt bra, framförallt i den hårda vinden nere i ishavet och jag vill berömma hela besättningen för deras insats.
 
Efter att ha seglat nästan 7 000 sjömil genom Södra ishavet och runt Kap Horn hade fyra lag chans att ta hem den femte etappen av Volvo Ocean Race 2014-15 i en intensiv slutspurt.

Seglingen från Auckland till Itajaí i Brasilien är tävlingens längsta och tuffaste delsträcka. 


– Det är otroligt att vi efter racing i Södra ishavet har kappseglat med fyra båtar inom synhåll från varandra, säger Ian Walker. Tävlingen har samma intensitet som inomskärssegling där taktiska drag mellan båtar blir mer avgörande än stora navigationsbeslut.

m37939 crop8 1024x1024 proportional 1428267574CF19
Abu Dhabi tog ledningen efter att båtarna rundade Kap Horn i måndags. Närmast bakom dem var spanska MAPFRE och Team Alvimedica slutade trea.

Fyran Team Brunel (Nederländerna) gick i mål mindre än en timme efter vinnarna. Abu Dhabi utökar nu sin ledning i den totala poängställningen. 


– Att Dongfengs mast gick sönder hade en mental effekt på oss och det blev viktigare att kunna avsluta etappen än att nödvändigtvis komma etta eller tvåa, säger Ian Walker. Men vi har mindre att fixa med båten nu än efter någon annan etapp och ingenting har saktat ner oss.

Martin Strömbergs Dongfeng Race Team, som tidigare låg i delad ledning, ligger nu på andra plats i tabellen trots att de fick avbryta etappen efter sitt mastbrott.

Donfengs båt transporteras nu för motor till Itajaí där laget kommer att få en ny mast inför den sjätte etappen som startar den 19 april. 

Läs mer och se video om Donfengs mastbrott.

Team SCA har inte haft en enkel resa från Auckland. I Södra oceanen råkade de ut för en kinesgipp där de skadade ett försegel vilket saktade ner dem på väg till Kap Horn. Idag slog olyckan till igen när de skadade sitt babordsroder i en kollision med ett okänt föremål i vattnet. 


– Vi seglade i full fart och gjorde 22 knop när vi hörde en hög smäll, säger Team SCA:s skeppare Sam Davies. Båten stannade upp och vi tappade vårt babordsroder. Båten la sig helt på styrbordssidan och sedan helt på babordssidan.

Läs mer om tjejernas extrema vurpa.
Se video från Mapfress kinesgipp.

Besättningen lyckades göra en provisorisk lagning av rodret som de förväntar sig ska hålla hela vägen in i mål även om de inte kommer att kunna segla med maximal fart. Team SCA beräknas nå Itajaí på tisdag. 


– Det är lite tungt att styra nu men tjejerna gjorde ett jättebra jobb med att få ihop allting, säger Sam Davies.

Volvo Ocean Race avgörs i nio etapper på vägen runt jorden och den sista delsträckan avslutas med målgång i hjärtat av Göteborg i juni 2015.

Se repris av livesändningen från målgången i Itajaí.

Resultat etapp 5 Auckland – Itajaí
1. Abu Dhabi Ocean Racing – målgång 19:30:10 (UTC) – 1 poäng

2. MAPFRE – målgång 20:02:56 – 2 poäng 

3. Team Alvimedica – målgång 20:24:32 – 3 poäng 

4. Team Brunel – målgång 20:25:48 – 4 poäng

5. Team SCA – beräknad målgång på tisdag 

6. Dongfeng Race Team – DNF – 8 poäng 

7. Team Vestas Wind – DNS – 8 poäng

Ingångsfoto: Anna-Lena Elled, Team SCA.

racing_havskappsegling_2015_VOR_6_april_m37873_sca-150404-elled-02373-2_Puff

Relaterade artiklar

Superladdare från BKK/Plug

Nu byggs Nordens första marina nätverk för snabbladdning

Stridbat

Äntligen – nu kan man starta en egen flotta med stridsbåtar!

U-kajak

U-kajak för en miljon kronor stridsberedd i Vaxholm!

KungsholmenA-scaled-e1618408327930

Nu är det bevisat – nöden har lag!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar