ARC – Starten har gått!

Redaktionen

I går gick starten för den 29:e upplagan av ARC – Atlantic Rally for Cruisers. Nu är totalt 1 020 personer fördelade på 176 båtar påväg från Las Palmas på Gran Canaria till Saint Lucia i Västindien. 

Starten, som egentligen var planerad till i förrgår, fick skjutas upp på grund av ihärdiga regnskurar och starka vindar. Men igår förmiddags kom så äntligen de 176 startande båtarna iväg.

Atlantic Rally for Cruisers är i grunden kappseglingen av det litet mer lättsamma slaget som hjälper människor att uppfylla drömmen om att korsa Atlanten på egen köl. I år när tävlingen arrangeras för den 29:e gången tvingades man skjuta upp starten på grund av hårt väder.

Super Maxin Leopard från Finland (ovan) kan komma att slå rekord.

Men nu har alltså de 176 båtarna kommit iväg i en härlig undanvindstart i vindstyrkor på runt 7-10 sekundmeter. Väderprognosen lovar fina förhållanden även för de närmaste dagarna.

Än så länge är fältet väl samlat men redan om något dygn beräknas det sprida ut sig rejält då variationen av av båttyper och storlekar är stor. Bäst till av de svenska deltagarna ligger i skrivande stund båten Chuck med skeppare Kent Lövgren på en 24:e plats i cruisingdivisionen. Följ kappseglingen online här.

En annan intressant deltagare (bilden närmast ovan) är den bastuförsedda segelbåten Sailjet vars roder och köl kan hissas upp så att den kan köras iväg i god planingsfart för motor. Något som dock inte är tillåtet i ARC. Se Hamnen.ses testen av denna minst sagt annorlunda båt här.

Den starkaste båten på papperet är den 100 fot långa Super Maxin Leopard från Finland som i dessa blåsiga men fina förhållanden har en bra chans att slå den gällande rekordtiden mellan Las Palamas och Saint Lucia.
Det gällande rekordet är på 10 dagar, 21 timmar, 25 minuter och 10 sekunder och innehas av 65-fotaren Caro a Knierim (2013).

 

racing_havskappsegling_2014_ARC2014_Ingang_ARCINGangFix

Relaterade artiklar

racing_havskappsegling_2017_ARC2017_Ingang_ARCIngang

ARC – 1 000 amatörer i race över Atlanten

batar_segelbatar_2017_Sailjet46_Sailjet_40

Sailjet 46 – större, bekvämare och snabbare!

batar_segelbatar_2016_More_55_More_55_1

Båtmässan visar rekordstor segelbåt

bloggare_adrenalin_2015_Cykling_Cykel_artikel

Vansinne på Gran Canaria

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar