Arcona 345 – första intrycken från testen

Elias Johansson Rimsby

Samma skrov, samma däck och samma köl som föregångaren 340. Vad är egentligen nytt? Vi frågar Claes Olivecrona som har testat (nya?) Arcona 345.

Bli medlem i Hamnen Plus, se testen av Arcona 345 samt få tillgång till Hamnens arkiv av testade båtar!

Nå?

– Vad som är nytt menar du? Det är så pass mycket att jag faktiskt, fast fortfarande lite motvilligt, kan gå med på att kalla Arcona 345 för ny.

Som?

– Det är flera radikala förändringar som tillsammans ger båten en helt ny känsla. Den har större segelplan än sin föregångare, nytt roder, man har förlängt och flyttat tillbaka masten och fått en större förtriangel. Den har helt enkelt mer segel, vilket inte minst märks på undanvinden med de 24 extra kvadratmetrarna i gennakern.

Testet genomfördes en blåsig och fostrande dag på Baggensfjärden utanför Saltsjöbaden – med en ivrig besättning. Arcona 345 fick bekänna färg.

Se också:

Test av Arcona 380 – familjeracer i högsta ligan.
Test av Arcona 465 – svenska lyxracern lägger ribban.

Kan du bjuda på en djuplodande analys när det gäller seglingsegenskaperna?

– Ja, men du får vänta tills vi släpper testen. Och djuplodande blir det då både Jimmy Hellberg, Sveriges kanske meste amatörkappseglare, och Sten Hæger, framgångsrik havskappseglare, finns med ombord. Och tro mig – de tycker till!

Går det smidigt att hitta ett bra trim och bra driv på kryss och undanvind? Hur känns styrningen? Vad blir kryssfarten och vinkeln? Hur mycket snabbare är den än sin föregångare? Sitter alla trimverktyg där de borde? Alla frågor besvaras i testen som kommer inom kort.

Mer?

– Jag kan säga att Arcona också har tagit stora omtag när det gäller utformandet av såväl sittbrunnen som ruffen. Vi återkommer till det också.

Något som sticker ut när det kommer till inredningen?

– Arcona är ju kända för att göra ganska klassiska men användarvänliga interiörer. Nu fick jag kliva runt därnere även i lite busväder och det var en bra erfarenhet. Framförallt är det toaletten jag kommer att ha kommentarer kring.

Arcona har låtit navigationsbordet vara kvar och satsat på ett rejält pentry. Men det är toalettutrymmet som är mest intressant.

Så sammantaget kommer tillverkaren undan med att kalla Arcona 345 för ”ny”?

– Ungefär så ja…

– Sist men inte minst tar vi upp några arga konkurrenter till Arcona 345 till diskussion och tycker till även där.

– Det finns med andra ord många starka anledningar till att mobilisera tålamod och hålla ut tills vi släpper testen, avslutar Claes Olivecrona.

Se testen av Arcona 345 här!

Arcona 345

Relaterade artiklar

Seglingens-mastare-2022

Hårda vindar på Marstrand när Seglingens Mästare avgjordes

Matador sailing

Tufft Middle Sea Race – framgång för svenska Matador

Matador Fastnet

Svenska Matador trea i Fastnet Race!

Ingang

Fastnet Race – svenska Matador slåss i toppen!

Skriv en kommentar