Årets seglare heter Björn Hansen

Redaktionen

Redaktionen

Björn Hansen, Gamla Stans YS, med besättning har blivit utsedd till Årets seglare.
– Det känns givetvis helt fantastiskt, otroligt roligt, säger Björn Hansen.
– Ofta är det ju rorsman som får mest uppmärksamhet men vi är ett team som vunnit. I fjol var vi 19 personer som alternerade i besättningen och bidrog till resultaten. Alla har dragit sitt strå till stacken, faktiskt ända sedan 1997.

Framgångarna duggade tätt förra året, men Björn Hansen tvekar inte om vilken prestation som var årets höjdpunkt.

– Match Cup på Marstrand, det var på hemmaplan och då är det extra roligt att prestera. Ända sedan jag var med som gast 1994 har jag drömt om att få stå överst på prispallen.


Motivering:
Björn Hansen, Gamla Stans Yachtsällskap, med besättning blev förste svensk att vinna Match Cup Sweden på Marstrand. Därefter tog han sig till final i Bermuda Gold Cup och blev trea på Monsoon Cup i Malaysia. Därmed blev de fyra i World Match Racing Tour, serien som nu för första gången gäller som världsmästerskapet i matchracing. De får också utmärkelsen för det sjömanskap, lagarbete och den ödmjukhet de visade under Swedish Match Cup i hårt internationellt och nationellt motstånd i mycket växlande extraordinärt väder.

Övriga utmärkelser:
Reimerspokalen – bästa kvinnliga kappseglare
Linda Rahm, GKSS, med besättningen Helena Barne, Vendela Santén, Therese Torgersson, Annika Olsson och Anna Nordlander får Reimerspokalen för seger i Lysekil Women’s Match i stentuff konkurrens. Under året blev Linda också svensk mästare i matchracing för damer.

Vinges Kanna – bästa manliga kappseglare:
Magnus Augustsson, GKSS var en av nyckelspelarna i det italienska America’s Cup-projektet Luna Rossa som kom till final i Louis Vuitton Cup. Att han var en av nyckelspelarna har han även visat genom att ingå i förstauppställningen i Luna Rossa-rorsmannen James Spithills besättning på diverse internationella match- och fleetracingregattor, där man varit på pallen vid ett antal tillfällen.

Geddapokalen – bästa junioren
Julia Gross, KSSS får priset för sin andraplats på EM i Optimist för flickor i Aten. 86 flickor från 34 nationer deltog i denna en av de tuffaste juniorklasserna.

Nakterhuset (Diones vandringspris) – bästa havskappseglare
Torbjörn Törnqvist, KSSS, inledde säsongen 2007 med att vinna Swan 601-klassen i Key West Race Week. Torbjörn vann under sommaren totalsegern i Breitling Med Cup, en serie regattor i Medelhavet i klassen TP52 som har den största konkurrensen av alla havskappseglingsklasser. Teamet lett av Torbjörn med Russel Coutts som taktiker vann också TP 52 Global Championship i Porto Cervo Sardinien. Dessa bedrifter resulterade i att Torbjörn blev utnämnd till Sailor of the Month i november av den ansedda havskappseglingstidningen Seahorse. Stor uppmärksamhet skapades också av det faktum att Torbjörn är en av få amatörrorsmän i denna professionella serie.

Lyftet – bästa utvecklingen
Anton Dahlberg och Sebastian Östling, KSSS, får priset efter flera starka resultat i den olympiska 470-klassen. På världscupseglingarna i Holland var de med i toppen hela veckan och blev fyra efter ett mycket spännande medaljrace. De gick också till guldfinal på ISAF-VM i Cascais, Portugal, och kvalificerade därmed Sverige till de olympiska spelen.
Att redan andra seniorsäsongen vara med och konkurrera i världstoppen är mycket ovanligt, och Anton och Sebastian har visat att de har olympiska förhoppningar redan 2008.

Halvan – bästa juniorplacering på ett VM, EM, JVM eller JEM
Sofia Engström och Frida Langenius, Kullaviks KKK, får priset för seger på europamästerskapet för RS Feva i Irland bland 72 båtar. De blev också svenska juniorriksmästare vid tävlingarna på Marstrand i samma klass.
Sofia och Frida har vågat gå en egen väg och tidigt satsa på tvåmanssegling i en ny och växande klass. Genom sina framgångar har de visat vägen för svenska ungdomar samtidigt som svensk juniorsegling återigen visat stor internationell konkurrenskraft.

Årets tränare
Jakob Gustafsson från Västerås har under många år framgångsrikt och uppskattat varit rikstränare i optimist¬jolleklassen. Under 2007 coachade Jakob bland annat det mycket framgångsrika EM-laget i optimistjolle i Aten där Sverige fick en silvermedalj i flickklassen och en fjärdeplats i pojkklassen, vilket gjorde Sverige till bästa nation.
Jacob tar stort ansvar både som ledare av unga seglare och för utvecklingen av deras träning samtidigt som han är en skicklig coach på regattor. En tränare och pristagare helt i donatorn Karlheinz Sauers anda.

Årets arrangör
SS Kaparen i Gottskär har med stor framgång arrangerat en mängd regattor genom åren, alltifrån lokala gröna regattor, till internationella mästerskap. 2007 arrangerade klubben ett mycket lyckat EM för 29ers med över 100 tävlande båtar från 13 nationer.

Utmärkelserna kommer att delas ut under branschdagen på Allt för sjön, den 29 februari. Priset Årets arrangör delas ut på Seglardagen.

racing_bankappsegling_marstrandpicorsopuff

Relaterade artiklar

batar_segelbatar_2018_Arcona435_Ingang_Arcona435Ingang

Arcona 435 – med löfte om segrar!

racing_bankappsegling_2017_Aretsseglare_IngangGaller_AretsSeglareIngang

Prisade svenska seglare!

racing_bankappsegling_2015_Stena_Match_Cup_Sweden_Stena_Match_Cup_Sweden_Hansen_puff

Hansen historisk med fyra raka segrar på Marstrand

nyheter_2014_StenaMatchCup_Ingang_Ingang

Succé i Marstrand – nu siktar Hansen på VM–guld

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar