Årets största regatta avgjord efter 100 race

Årets största regatta med 427 båtar på startlinjen avgjordes i helgen på Baggensfjärden i Saltsjöbaden då KSSS bjudit in till Olympic Class Regatta.

Under två dagar avgjordes nästan 100 race i tolv klasser.

Största klassen var Optimistjollarna med cirka 130 båtar på startlinjen. Minst var Moth-klassen, de så kallade foilingbåtarna som kan nå rekordfarter på (eller strax ovanför) vattenytan. Här fanns sju deltagare.

Flera svenska landslagsseglare utmärkte sig under tävlingarna, inte minst VM-silvermedaljören i Laser Radial, Josefin Olsson, som vann sin klass.

Söndagens avslutning i Olympic Class Regatta bjöd på relativt fint väder. De tuffa vindarna har lyst med sin frånvaro men söndagen bjöd ändå på mer vind än under lördagen. Det togs flera segrar av Sveriges två stora klubbar KSSS och GKSSS – men också av utländska gäster, inte minst från Finland.

Bilder från 49er FX där Julia Gross och Cecilia Jonsson punktmarkeras med en drönare.

Tävlingsledaren Magnus Woxén, KSSS, är mycket nöjd med tävlingen och att alla seglingar kunde genomföras trots lite vind i lördags.

– Vi hade stadiga vindar hela dagen vilket gjorde att samtliga race kunde genomföras. Då kan vi tala om rättvisa seglingar, säger Magnus Woxén.

Drönarbilder från 29er-banan.

Det var som sagt 130 optimistjollar som kom till start och Finland dominerade prispallen. Vinnaren Joakim Svinhufvud, HSS, hade stort poängmässigt försprång till tvåan Marius Westerlind, KKKK. Tredje plats gick till Jaakko Vauhkonen som också tävlar för finska HSS.

Bland 49er blev det dubbelslam för GKSS genom Carl P Sylwan/Hannes Westberg som tog första plats och därmed blev svenska mästare, tätt följd av klubbkamraterna Victor Bergström/Victor Västernäs. Tredje plats gick till KSSS Gustav Petterson/Marcus Anjemark.

I 49er FX var det idel rutinerade landslagsseglare på prispallen. På första plats Lisa Ericsson/Hanna Klinga från GKSS, tätt följda av Julia Gross/Cecilia Jonsson, KSSS. På tredje plats kom Johanna Sommarlund/Therese Antmark, KSSS.

– Vi gick in med en annan attityd jämfört med igår. Vi var mer på alerten och framåt i dag men vi bara nästan vann. Det säger Julia Gross/Cecilia Jonsson.

I klassen 29er höll favoriterna Adrian Salamon/Fabian Bergman, KSSS för trycket genom alla tolv racen och vann med stor marginal över tvåorna – de finländska systrarna Cecilia och Catharina Sandman, NJK. Trea blev KSSS Emil Järudd/Julius Hallström.

Drönarbilder från 49er-banan.

Bland E-jollarna fanns en klar vinnare av klassen i Oscar Dyrell från BOOSS som höll kvar det stora poängmässiga försprånget till tvåan Sebastian Knaack, RÅSS. Finländarna Pietari Airakorpi som tävlar för HSK placerade sig på tredje plats.