Här är vinnarna av årets stora seglarpriser

Här är vinnarna av årets stora seglarpriser

Gustav Morin

13901546 825918477538997 3262035193767894190 nI samband med Mästarnas Mästare i Båstad i helgen har Svenska Seglarförbundet haft sin årliga utmärkelseutdelning till årets mest framgångsrika seglare i olika kategorier. Här är vinnarna.

I samband med Mästarnas Mästare i Båstad i helgen har Svenska Seglarförbundet haft sin årliga Utmärkelseutdelning till årets mest framgångsrika seglare i olika kategorier. Ingångsbilden är tagen under OS i Rio av fotografen . 

Här är vinnarna:
 
AÖ guld 800x510Årets seglare
Pokalen tilldelas den eller de seglare som under året gjort den bästa kappseglingsprestationen. 
Pristagare: Team Anna med Anna Östling, Annie och Linnea Wennergren, GKSS
Motivering: Priset går till Team Anna som på ett bragdartat sätt vände ett underläge i VM-finalen med 1-2 till seger med 3-2. Någon månad tidigare hade de tagit en mycket efterlängtad seger på hemmaplan i Lysekil. Och som om det inte räcker vann de även årets första deltävling i Helsingfors. Nu, efter tre seglingar i World Series, har de tre segrar och står i en klass för sig i världen – i damernas matchracing.
 
14100512 830918177039027 7737748182301759473 nÅrets manliga seglare – Vinges Kanna
Kannan delas ut till den manlige seglare (junior eller senior), som gjort den bästa kappseglingsprestationen under året.
Pristagare: Max Salminen, GKSS              
Motivering: När Max Salminen bytte båt efter OS i London var det flera som tvekade över det stora steget. Men nu tvekar ingen längre. Han är ohotad etta i Sverige i sin klass – och oerhört noggrann i sin satsning. Och ofta bäst när det gäller. Han var femma på VM senast, bara centimeter från medalj. Och i OS blev Max – tillsammans med ett par andra  – bäste svensk med en sjätte plats.
 
16702Årets kvinnliga seglare – Reimerspokalen
Pokalen delas ut till den kvinnliga seglare (junior eller senior), som gjort den bästa kappseglingsprestationen under året.
Pristagare: Josefin Olsson , KSSS
Motivering: Josefin har i många år stått i särklass i Sverige. Hon är etablerad i världstoppen och oerhört målmedveten. Det sägs att hon till och med skrämmer bort utmanar från sin klass, för att det inte är någon idé. Det senaste året har det blivit en seger i världscupfinalen, silver på EM och en sjätteplats i Rio.
 
img 2022Årets junior – Geddapokalen
Delas ut till den/de juniorseglare som gjort den bästa kappseglingsprestationen under året.
Pristagare: Fia Fjelddahl, Lerum SS
Motivering: 2016 har varit ett omtumlande år för Fia Fjelddahl. För ett år sedan hade hon inga planer på den kappseglingen som skulle komma att bli hennes stora mål i år – och genombrott. Med sina 17 år var hon yngst och endast en av två kvinnor i startfältet. Hon var till och med yngst i den svenska truppen i Rio – där hon slutade på tolfte plats i Paralympics i 2:4 Norlin OD
 
rs feva beskuren 2Årets bästa placering bland juniorer – Halvan

Halvan delas ut till den junioridrottsman/lag som under året erhållit den bästa placeringen på ett VM, EM, Junior VM eller Junior EM.
Pristagare: Oscar Andersson/Ragnar Alfredsson, Stenungssunds SS
Motivering: Under en utmanande vecka med ström, tidvatten, vågor, dyningar och långa väntetider på vind seglade Oscar Andersson och Ragnar Alfredsson hem ett VM-brons. Förutom svåra förhållande hade de 163 båtar från 16 nationer emot sig – där de äldsta motståndarna var fyra år äldre än dess två 14-åriga Feva-seglare från Stenungsund.
 
14601122 1860079737557339 4010149200238526524 nÅrets “lyft” som seglare – Lyftet

Lyftet tilldelas den eller de seglare som genomgått en dramatisk utveckling under året eller gjort ett imponerande “lyft” inom seglingen. Det vill säga gjort en anmärkningsvärt bra insats på kappseglingsbanan med utgångspunkt från sin nivå.
Pristagare: Klara Wester/Rebecca Netzler, GKSS
Motivering: Första gången Klara och Rebecca träffades var i fjol och på drygt ett år har de gått från nybörjare till världseliten bland juniorer i sin klass. På JVM slutade de på femte plats – med mersmak. Under sin hittills korta karriär tillsammans har de också vunnit inoficiellt SM i 49erFX  och SM i Trissjolle

ARC Teaser

A short teaser from ARC racing last year. Do you want to sail ARC (Atlantic Rally for Cruiser in Racing Division) this year on a Class 40 race boat? 2700 miles over the Atlantic from Las Palmas to Saint Lucia in the Caribbean! Send an email to mikael.ryking@freeinmotion.se and tell a little about your sailing experience and get more information!

Publicerat av Ryking Ocean Racing den 2 oktober 2016

Årets havskappseglare – Nakterhuset (Diones vandringspris)
Priset delas ut till årets bästa havskappseglare.
Pristagare: Mikael Ryking – Ryking Ocean Racing, Tyresö BK
Motivering: I år går priset till Mikael Ryking för omfattande, internationell och äventyrlig kappsegling. Under det gångna året har han på egen köl och i internationella kappseglingar korsat hav och oceaner i olika konstellationer med varierande besättning. Just nu är han på Biscaya på väg mot Malta för att segla Rolex Middle Sea Race med sin Pogo 40 Talanta

Hall of Fame
Till Hall of Fame utnämns de som gjort extraordinära insatser för svensk kappsegling. Utnämningarna görs vartefter det finns kandidater som lever upp till kriterierna.
Pristagare: Anders Bringdal
Motivering: Den vigt unge vindsurfaren Anders Bringdahl slog igenom samtidigt med sin sport i början av 80-talet, blev proffs och flyttade till Hawaii 1986. Och han är proffs på vindsurfing än idag. Vindsurfing ”föddes” i samband med lanseringen av brädmärket Windsurfer, som baserades på ett patent från 1970. Tre år tidigare föddes mannen som mer än någon annan förknippas med svensk vindsurfing. Anders Bringdal är upplärd och tränad i Stockholms skärgård. Han lärde sig vindsurfa redan som 13-åring och började tidigt tävla. Bringdal var också en mycket lovande skidåkare, men som 15-åring blev han VM-femma och tre år senare klev han över till proffslivet – när vindsurfingen var som allra störst. Under fjorton år, från 1986-2001, tävlade han i den professionella cirkusen PWA. Under 80-talet tog Bringdal flera VM-guld och vann många deltävlingar. Men han är fortfarande i högsta grad aktiv och så sent som 2009 och 2010 vann han den totala världscupen i speed och 2012 blev han den förste vindsurfaren som registrerade en snittfart över 50 knop med officiell videotiming. Han slog det internationella rekordet över 500 meter och innehar det officiella svenska speedrekordet på 51,45 knop.
 

Vinnarna priser

Bildtext: Från höger: Linnea Wennergren, Lena Engström (avtackad ordförande SSF), Victor Wallenberg (avtackad styrelsemedlem SSF), Annie Wennergren, Rebecca Netzler, Klara Wester,  Max Salminen, Josefin Olsson, Rikard Isby (SRS-mästare 2016), Fia Fjelddahl, Anders Bringdal.

Gustav Morin

racing_bankappsegling_2016_Seglingspriser_13901546_825918477538997_3262035193767894190_n

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

NetzlerBobeck

Svensk segling inför OS – vi har aldrig varit starkare

Fem har hittills tagits ut men fler ska de bli. Här är seglarna som deltar i Olympiska Sommarspelen 2024 i Paris!

Första gallringen gjord – de seglar för Sverige i OS 2024

Kirsten-neuschafer-i-mast-historisk-segling-golden-globe-race-vinnare

Efter historiska bedriften – hon är World Sailor of the Year

Vilma Bobeck och Rebecca Netzler är trots allt mycket nöjda med sitt VM-silver.

Ännu en nominering till succéduon – kan utses till Årets lag