Årets Tall Ships Races är igång

Redaktionen

Tall Ships Race Foto: Sail Training InternationalNu har startskottet gått – i helgen lämnade de 87 segelfartyg som kappseglar i årets The Tall Ships Races irländska Waterford med kurs mot Skottland. Fartygen ska också göra etappstopp på Shetlandsöarna och i Stavanger innan de når målhamnen Halmstad efter en dryg månad till havs.
– Det är något speciellt med den här kappseglingen och det är en stor ära att få vara målhamn, säger projektledaren Lillian Westerberg.

Foto: Izabela Kujawiak

Det allra första The Tall Ships Races hölls 1956 och var kanske mest tänkt som ett farväl till de sista stora segelfartygen. Men det blev precis tvärtom.

– Kappseglingen har bara vuxit. I dag har den blivit så stor att det är få svenska hamnar som kan vara etapp- eller målhamn. Det kommer att dröja innan vi får se The Tall Ships Races i Sverige igen, säger Lillian Westerberg, fyrfaldig projektledare för Tall Ships Races – tre gånger i Stockholm och nu i Halmstad.

Tall Ships Race Foto: Sail Training International

Starten för Tall Ships Races gick under en klarblå himmel söndagen den 3 juli. Foto: Sailing Training International

I årets race deltar 87 fartyg från 15 länder. Cirka 7 000 trainees finns med ombord på fartygen, av dem är 180 från Sverige och de flesta seglar sträckan Stavanger–Halmstad.

– Hälften av besättningarna måste bestå av trainees, alltså personer mellan 15 och 25 år, och för dem blir seglingen en upplevelse de bär med sig resten av livet, säger Lillian Westerberg. De har vakttjänst efter ett bestämt schema och deltar i alla uppgifter ombord. För vissa kan det innebära att klättra upp och beslå seglen i en 40 meter hög mast, medan andra lagar mat.

Tall Ships Race Foto: Izabela Kujawiak

Världen sedd uppifrån en mast i The Tall Ships Races. Foto: Izabela Kujawiak

Evenemanget i Halmstad tjuvstartar den 4 augusti med bland andra artisterna Eric Saade och Eric Amarillo. Sedan pågår festen till måndag den 8 augusti, då fartygen lämnar Halmstad i den gemensamma Parade of Sail.

– Alla dessa skepp som sätter segel och avgår längs kusten i en enda lång rad, det är så vackert att det nästan inte går att beskriva, säger Lillian Westerberg.

Läs mer om kappseglingen, fartygen och evenemanget:

www.tallshipsraceshalmstad.se

www.tallshipsraces.com

 

 

Tall Ships Race Foto: Sail Training International

Relaterade artiklar

batar_motorbatar_2016_BarracudaStorm_Ingang_BarracudaGaller1

Mot stormen!

Spektakulart_2015_Finmanovrering_FinmanovreringIngang_GalwayIngang

Finmanövrering i den högsta skolan

racing_havskappsegling_2014_VORLiveCapeIngang_Ingang_VORLiveIngangFix

VOR LIVE – Start etapp 2 från Cape Town

Fler drunknade under 2011. Foto: Christian Wictorin/SLS

Fler drunknade under 2011

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar