Arkea Ultim: Nu är Kap Horn rundat – Caudrelier historisk

Arkea Ultim: Nu är Kap Horn rundat – Caudrelier historisk

Alfred Ahlberg

Nu väntar upploppet över Atlanten för den överlägsna fransosen. Foto: Y.Riou / polaRYSE / GITANA S.A

En historisk dag i havskappsegling. Efter 18 dagar på Södra Oceanen blev Charles Caudrelier historisk som den första någonsin att runda Kap Horn i en foilande maxitrimaran. Nu väntar upploppet över Atlanten för den överlägsna fransosen. 

Strax efter klockan 18 svensk tid under tisdagen inträffade något historiskt. För första gången någonsin rundade en foilande maxitrimaran det mytomspunna Kap Horn. Föga förvånande var det Charles Caudrelier som blev först med att göra detta i den extrema världsomseglingen Arkea Ultim Challenge.

Rundningen sker efter 18 dagar på Södra Oceanen och blir Caudrelier fjärde rundning i ordningen. Dock den första han gör på egen hand.

– För mig representerar denna udde så mycket. Det är min fjärde men denna är historisk! För mig, för båten, för Gitana Team men också för seglingen som sport. 2017 lanserade de denna revolutionerande båt. Nu har visionen realiserats och vi leder flottan runt Kap Horn, säger Charles Caudrelier.

Här kan du se Caudreliers rundning från luften.

En övertygande ledning

Med cirka 7 000 återstående sjömil, åtminstone i teorin, kommer fransmannen dundra över Atlanten för att slutligen gå i mål i Brest. Det är visserligen en lång väg kvar till målgången men det ska samtidigt sägas att Caudrelier nu leder med cirka 2 400 sjömil. Med andra ord befinner sig närmsta deltagare vid skrivande stund (20.00 onsdag 7 februari) runt det som brukar kallas Point Nemo. Den plats på jorden där seglarna är närmre den internationella rymdstationen ISS än någon annan på planeten.

– Det är fortfarande en lång väg kvar, men även om jag inte vinner loppet, kommer jag att ha lett runt Kap Horn och det är viktigt. Det är ingraverat i mitt minne. Det är en viktig etapp, men vi har fortfarande arbete framför oss. Min båt är i gott skick. Den är inte perfekt, men jag har en båt som nästan kan segla vid sin fulla potential. Mitt mål nu är att kontrollera det ledande försprånget och slutföra banan. Jag kan vinna. Jag vet att jag kan och de andra vet det också.

Utmanande dagar framför sig

Nu väntar några dagar innan Charles Caudrelier fångar passadvindarna. Enligt Caudreliers egna beräkningar borde han nå dessa i början av nästa vecka.

– Målet är att få båten att gå så snabbt som möjligt i passadvinden, eftersom det fortfarande finns en stark bris och några övergångar. Dock har vi ett massivt försprång och jag ska försöka hantera det.

Alfred Ahlberg

Nu väntar upploppet över Atlanten för den överlägsna fransosen. Foto: Y.Riou / polaRYSE / GITANA S.A

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Maxi Edmond de Rothschild med ombord Charles Caudrelier under Transat Jacques Vabre 2021.

Arkea Ultim: Caudrelier gör nödstopp – eftersläntrarna tar in

puff-charles-caudrelier-maxi-arkea

Arkea Ultim: Caudrelier dundrar vidare mot Kap Horn

ARKEA-ultim-lazartigue

Arkea Ultim: 26-åriga Laperche i kollision – tvingas bryta

Start-Ultim-solo

Världens genom tiderna mest extrema kappsegling är igång