Artemis kapsejsar inför morgondagens race i Göteborg

Gustav Morin

Gustav Morin

Artemis capsizeImorgon går en America’s Cup-deltävling för första gången i Göteborg. Svenska Artemis värmde upp med en kapsejsning utanför Långdrag. 

Imorgon avgörs de två första av totalt fyra seglingar i Louis Vuitton America’s Cup World Series Gothenburg och idag tränade lagen på tävlingsarenan i Långedrag. Under eftermiddagen samlades de sex tävlande lagens skeppare för en presskonferens i evenemangsområdet i Frihamnen.

– Det är fantastiskt att vara här och även om det varit blött och regnigt i veckan ser vi fram emot sol och bra tävlingsförhållanden under helgen. Vi vill ge hemmapubliken en bra show och prestera på topp, säger Nathan Outteridge, skeppare på den svenska båten Artemis Racing som idag kapsejsade under början av träningen.
 Båten lade sig på sidan och laget fick avbryta träningen för att undersöka skador på utrustningen.

Men de kommer att tävla som planerat imorgon.

Artemis Racing Capsize AC45F

"This is what happens when you leave the leeward runner on on an ac45." Skipper Nathan Outteridge on this mornings capsize.

Posted by Artemis Racing on den 28 augusti 2015

– Alla ombord klarade sig bra och nu ser vi fram emot att kappsegla i morgon, säger Outteridge

Erfaren ungtupp
Nathan Outteridge är regerande Olympisk mätare i 49er-klassen och precis som konkurrenterna i helgens tävling tillhör han den yppersta världseliten i sporten. Bland lagens besättningar finns det Volvo Ocean Race-vinnare, flerfaldiga OS-guldmedaljörer och de som redan haft äran att lyfta sportens mest åtråvärda buckla, America’s Cup.

Jimmy Spithill (Australien) blev 2010 den yngsta seglaren som vunnit America’s Cup som skeppare och lyckades sedan försvara bucklan i den senaste upplagan av tävlingen 2013. Nu jagas hans Oracle Team USA av de fem utmanarlagen. 
– Det känns bra att vara pressad och att möta de allra bästa seglarna i världen, säger Spithill.

Sir Ben Ainslie är skeppare för det brittiska laget Land Rover BAR som vann den första deltävlingen av Louis Vuitton America’s Cup World Series i Portsmouth för en månad sedan. 
– Vi var överväldigade över att se hur många människor som stöttade oss i Portsmouth, säger Ainslie. 
– Det var första gången vi tävlade mot de andra lagen i de foilande AC45:orna. Vi fick till det i den tävlingen men vi såg alla hur små marginalerna är och ett litet misstag kan vara väldigt avgörande.

De övriga skepparna i tävlingen är Franck Cammas (Groupama Team France) som vann Volvo Ocean Race 2012, Dean Barker (Softbank Team Japan) som tidigare vunnit America’s Cup för sitt hemland Nya Zeeland och Glenn Ashby (Emirates Team New Zeeland) med ett OS-silver i Tornado-klassen 2008 bland meriterna.

Louis Vuitton America’s Cup World Series Gothenburg går av stapeln 27-30 augusti och seglingarna avgörs i Långedrag. Evenemangsområdet i Frihamnen är fullt av aktiviteter varje dag, läs programmet för Race Village här.

Program för Louis Vuitton America’s Cup World Series Gothenburg:
Lördag 29/8 13.00 – 14.30 – Race 1 & 2 

Söndag 30/8 13.00 – 14.30 – Race 3 & 4 (dubbla poäng)

Se racen live
För er som inte kan vara på plats sänds racen live på TV12 och TV4 Play och språket blir svenska. I studion sitter bland andra Magnus ”Mango” Augustson som varit professionell seglare i större delen av sitt liv. Han seglade för Artemis Racing när America´s Cup avgjordes i San Francisco 2013 och har varit besättningsman för svenska Victory Challenge och italienska Prada. 

Sändningstider TV12 och TV4 Play:
Lördag 29 augusti 12.30-14.30
Söndag 30 augusti 13.00-15.00

 

Om Louis Vuitton America’s Cup World Series 
Lagen seglar med AC45:or, 45 fot långa katamaraner som foilar, det vill säga att de lyfter från vattenytan och bokstavligt talat flyger fram i upp till 40 knop. I serien samlar lagen poäng som de tar med sig till America’s Cup Challenger Series på Bermuda 2017. Där utses vilket team som får utmana Oracle Team USA om den åtråvärda America’s Cup-bucklan i finalen som avgörs på Bermuda samma år. 

Poängtabell Louis Vuitton America’s Cup World Series
1. Land Rover BAR (Storbritannien) – 19p
2. Emirates Team New Zealand (Nya Zeeland) – 18p 
3. ORACLE TEAM USA (USA) – 16p 
4. Groupama Team France (Frankrike) – 13p 
5. Softbank Team Japan (Japan) – 13p
6. Artemis Racing (Sverige) – 11p

racing_bankappsegling_2015_Americas_Cup_Sverige_Artemis_capsize

Relaterade artiklar

racing_bankappsegling_2015_Americas_Cup_Sverige_Bildspel_G15LVACWSD4_2205

America’s Cup som på den gamla goda tiden…

racing_bankappsegling_2015_Americas_Cup_Sverige_Dag_1_Gotet_AC_Gothenburg_1_puff

Sverige smäller på grund och USA dominerar

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar