Finalen avgjord på Marstrand – 8,5 miljoner kr till vinnaren

Gustav Morin

VM-finalen i matchracing på Marstrand avgjordes i hårda vindar och slutade  i ett straffdrama framför tusentals åskådare. Favoriten missade den nervpirrande finalen där vinsten var en miljon dollar. 

VM-finalen i matchracing på Marstrand avgjordes i ett straffdrama. Phil Robertson (NZL) tog den avgörande poängen efter att Taylor Canfield fick ett straff i en krock i det sista racet.  

Canfield räknades som stor favorit inför tävlingen. 
–

– Det här är en dröm som blir sann för oss, säger Phil Robertson som ledde sitt lag till VM-guld och segerbonusen på en miljon dollar.Med vindar över tio meter per sekund blev det en intensiv finaldag av Match Cup Sweden med jämna matcher och ett flertal avgörande kollisioner mellan tävlingsbåtarna. Inför finalen tog Taylor Canfield in Garth Ellingham i sitt lag för att ersätta Chris Main som skadat axeln. Ellingham tävlade tidigare i veckan för britten Ian Williams.

Den första finalmatchen inleddes med en tjuvstart från Robertson som sedan kom tillbaks starkt på första kryssen. Nyazeeländaren vann tillslut med drygt 50 sekunder – en stor marginal för att vara M32-båtar som nu används i Match Cup Sweden för första gången.

Race två avgjordes i en kollision i slutet på första kryssen. Båtarna möttes inför en rundning, Robertson lyckades inte hålla undan och körde in i aktern på Canfields båt. Domarna på havet signalerade svart flagg vilket innebar diskning i matchen, minuspoäng för nyazeeländaren och vinst till Canfield. Ställningen blev därmed 1-0 till skepparen från Amerikanska Jungfruöarna. Samtidigt beslöt tävlingsledningen att matchen skulle avgöras när ett lag nått två poäng.

Robertson tog starten i race fyra. Canfield gick om på första kryssen men Robertson gav inte upp. Canfield fick ett straff efter en krock på det näst sista benet, Robertson tog ledningen och vann en av de jämnaste matcherna i Match Cup Sweden 2016.

– Det här är en dröm som blir sann för oss och vi har kämpat för att bli världsmästare sedan 2009, säger Phil Robertson. Det var en dramatisk och helt otrolig final, jag hoppas alla åskådare uppskattade det för vi hade verkligen roligt.

– Jag kan inte tänka mig något bättre än att vinna i Marstrand. Vi kommer dela upp pengarna i laget och använda dem för att fortsätta satsa på vår segling.  

Simon Shaw wrap up video Day 6 – Marstrand 2016

Simon Shaw wraps up todays events! Today a millionaire was made!

Publicerat av World Match Racing Tour den 9 juli 2016

Ett sammandrag från finaldagen.

Taylor Canfield räknades som stor favorit inför tävlingen och vann de två senaste deltvlingrna i VM-serien World Match Racing Tour.
– Vi är besvikna och finalen blev en tuff utmaning, säger Taylor Canfield. Min besättning har gjort ett fantastiskt jobb hela veckan. Den den här upplevelsen har varit otrolig och vi kommer definitivt tillbaks till Marstrand nästa år. 

Robertson vs Canfield WMRT Marstrand 2016

Missed the action out there on the water? Watch the Robertson / Canfield Final here!

Publicerat av World Match Racing Tour den 9 juli 2016

Hela finalen i repris.

Phil Robertson Racing

Skeppare: Phil Robertson
Taktiker: William Tiller
Trimmare: Stewart Dodson
Fördäck: James Wierzbowski

Matt Jerwood, 23 år från Australien, tog hem VM-bronset i matchen mot Chris Steele (NZL). I det avgörande racet, med ställningen 1-0 till Jerwood, ledde Steele när han körde på en banmarkering och fastnade med sin båt i bojen. Matt Jerwood är 23 år gammal. Med i Chris Steeles lag finns göteborgaren Fredrik Aurell, 40.

– Vi är besvikna men seglade inte perfekt idag och det har man inte råd med mot såhär bra seglare, säger Fredrik Aurell  som vann Match Cup Sweden 2008 med Mattias Rahm och 2015 med Björn Hansen.

– Vi trodde att vi skulle kunna gå hela vägen men fjärde plats är en bra prestation för oss som inte seglat så mycket tillsammans. Men det är alltid en stor upplevelse att segla finaldagen på Marstrand.

racing_bankappsegling_2016_WMRT_Marstrand_13653115_10153747472583310_2307616179189304684_o

Relaterade artiklar

Seglingens-mastare-2022

Hårda vindar på Marstrand när Seglingens Mästare avgjordes

racing_bankappsegling_2018_MastarnasMastare_Ingang_MastarnasMastareIngang

Närgången livesändning när mästarna gör upp!

racing_havskappsegling_2018_Studio_kappsegling_MBR68_Finn_Flyer_36_Tyska_tjejer

Krasch och bom i Marstrand Big Boat Race

racing_bankappsegling_2018_GKSSWomenMarstrand_Inga_ng_WomensTrophyIngang

GKSS Women’s Trophy drar eliten till Marstrand

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar