Australien utmanar om America’s Cup

Gustav Morin

Gustav Morin

Nu står det klart att Australiensiska Hamilton Island Yacht Club har accepterats som utmanare av nästa America’s Cup. Det är seglarlegenden Bob Oatley, bland annat känd för att ha dominerat Sydney Hobart senaste sex åren, som står bakom utmaningen.

Hamilton Island Yacht Club som ligger på kanten av Stora Barriärrevet har alltså accepterats av Golden Gate Yacht Club som står bakom Oracle, som förblir försvare av cupen.

Under de senaste tre decennierna denna Australiensiska kubb arrangerat Audi Hamilton Island Race Week, som har blivit den största årliga regattan i Australien med cirka 200 deltagande båtar.

Dominerat Sydney-Hobart 
HIYC leds av den australiska vinmakaren och seglarlegenden Bob Oatley som äger en rad kappseglingsbåtar som alla går under namnet Wild Oats. De har dominerat de Australiensiska havskappseglingarna i år. De har också vunnit sex av de senaste åtta Sydney – Hobart racen.

Utmaningen lämnades in till Golden Gate Yacht Club av Mr Oatley och hans son Sandy på uppdrag av HIYC strax efter att ORACLE TEAM USA det sista racet i den 34: e upplagan av Americas Cup på San Francisco Bay den 25 september .

Nu vill Australien vinna tillbaka den åtråvärda America’s Cup-bucklan. Frågan är om de kan roffa åt sig Oracles egna Australiensiska stjärnor.
 
– Vi är glada över att ha Hamilton Island Yacht Club och Oatley tillbaka till Americas Cup för första gången sedan 2000, ” säger Golden Gate Yacht Clubs vice commodore.

 – Med tanke på Australiens tidigare framgångar i America’s Cup , Admiral’s Cup och OS och som stolt australier tycker vi att det är dags för vår nation att vara tillbaka i vår sports största utmaning, säger Mr Oatley och fortsätter:

– Det nyligen avslutade America’s Cup i San Francisco har revolutionerat sporten för seglare och fans, och vi är glada att så många australier spelade nyckelroller i lagen och i regattaorganisationen.

Nästa cup
Vilken typ av båt, seglingsformat och regler är nu föremål för förhandlingar mellan utmanaren och försvararen, i samråd med presumtiva utmanare, arenor, sponsorer och andra intressenter. Båda klubbarna är angelägna om att ha flera utmanare. Att kampanjkostnaderna måste bli lägre är de också eniga.

Först av allt ska försvararen besluta var nästa Cup ska seglas. Ett hett alternativ är New Port men San Franciscos fantastiska amfiteater blir svår att slå ur ett publikperspektiv.

racing_bankappsegling_2013_Americas_Cup_Ny_utmanare_bildspel_1_GMR_AC34SepD24_7496_bildspel_1500

Relaterade artiklar

Heating your boat

Heta tips – så håller du varmt ombord!

Over Atlanten Discovery+

Nya kändisar och ny skeppare har kastat loss Över Atlanten

Americas Cup Prada Cup final day 1

America’s Cup Prada Cup final – dag 1

Mercury V12 600 hp-11

Så funkar nya supermotorn – Mercury V12 600 Verado

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar